Çalışan emeklilerin destek primi kâbusu son buldu



Türkiye'de çalışan 4 milyon emeklinin beklediği haber çıktı. % 10'luk sosyal güvenlik destek primi kesintisi nisandan itibaren yapılmayacak. İade tutarı maaşa yatırılacak

Hükümet 4 milyona yakın çalışan emekliye verdiği sözü tuttu. Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan yüzde 10 oranındaki sosyal güvenlik destek primi kesintisini kaldırıldı. Emekli Sandığı'na tabii emeklilerin aylıklarından kesilen tutarların iadesi için çalışma başlatıldı. Emekli aylıklarını 3 ayda bir alanlardan kesilen tutarlar hesaplara yatırılacak. Bunun için dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekmiyor.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Çalışan emeklilerin destek primi kâbusu son buldu. Destek primi kesintisinin kaldırılmasına yönelik karar 10 Şubat 2016 itibarıyla yürürlüğe girdi. Karar düzenlemenin yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre SSK, hizmet akdiyle çalışanlar, BAĞKUR, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, Emekli Sandığı, kamu görevlileri kapsamında yaşlılık ve emekli aylığı alanlar, esnaf olarak çalışması nedeniyle kesinti yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29 Şubat tarihi itibarıyla sonlandırılıyor.

EMEKLİ SANDIĞINA İADE

Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıkları 3 aylık dönemler itibarıyla alanların aylığından kesilen tutar taleplerine ihtiyaç duyulmadan iade edilecek. Bu kapsamdaki emeklilerin Şubat aylıklarından destek primi peşin kesildiği için Mart ayında kesinti olmayacak. SGK il müdürlükleri emeklilerin aylıkların kesilen tutarları ilgili hesaplara aktaracak.

ZAM OLARAK YANSIYACAK

Bu kapsamda SSK (4A), BAĞKUR (4B) kapsamında yaşlılık aylığı alanlara Şubat 2016 dönemindeki çalışmaları nedeniyle destek primi tahakkuk edecek. Destek primi Mart 2016 dönemi aylıklarından kesilecek. Nisan ayı itibarıyla artık aylıklarından prim kesinti yapılmayacak. Destek priminin kaldırılması bazı emeklilere zam olarak yansıyacak.

SOYLU: EMEKLİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEDİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2002-2016 döneminde enflasyon üzerinde reel artış sağlanarak emeklilerin enflasyona ezdirilmediğini belirtti. Soylu, "2002-2016 döneminde enflasyon üzerinde reel artış sağlanarak emeklilerimiz enflasyona ezdirilmemiştir" dedi. Soylu, emekli aylıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: "SKK işçi emeklisi 2002 Aralık'ta 257.1 lira alıyorken, 2016 Ocak-Haziran aylığı 1292.2 liraya çıktı. 2002-2016 nominal artış oranı yüzde 402.6, reel artış oranı ise 58.1 oldu. Emekli Sandığı emeklisi 2002'de 376.6 lira alıyorken, 2016 Ocak-Haziran aylığı 1618.2 lira oldu. Nominal artış yüzde 329.7, reel artış yüzde 35.2."

450 BİNİ PRİM ÖDEMEDİ

Hükümetgeçen yıl destek primi ödemeyi unutan 450 bin kişi de dâhil 1 milyon vatandaş için temiz bir sayfa açtı. Bildirimde bulunmayanların maaşından yaptığı cezalı destek primi kesintisini durdurdu, yapılandırma fırsatı verdi. Sosyal güvenlik destek primi yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürüldü. Türkiye'de 10.5 milyon emeklinin yaklaşık 4 milyonu çalışıyor. Türkiye'de genç emekliliğin de etkisiyle her 100 emekliden 42'si çalışmaya devam ediyor. Geçen yılın verilerine göre 3 milyon 472 bin kişiden destek primi kesintisi yapıldı.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?