SGK: Kimse prim mağduru olmayacak

SGK, Genel Sağlık Sigortası'yla ilgili tüm soruları yanıtlayan bir rehber hazırladı. Rehbere göre 60 günden fazla borcu olan esnafın ailesi sigortadan yararlanabilecek

Yeni yılda yaşama geçen Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile yediden yetmişe herkesi ilgilendiren bir dizi yeni adım atıldı. Bu kapsamda, prim borcu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan Bağ- Kur'lunun ailesi de mağdur edilmeyecek. Bu kişilerin eş ve çocukları sağlık hizmeti alabilecek.

YÜZLERCE SORU VAR
GSS konusunda başta gelir testi olmak üzere vatandaş ve kamu kurumlarından yüzlerce soru yağmuruna tutulan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çareyi GSS rehberi hazırlamakta buldu. Kurum, "Yeşilkart ve Gelir Testi" başlığıyla hazırladığı ve 50 soru - cevaptan oluşan rehberde ödenecek primler ön plana çıkıyor. İşçi, memur, esnaf olarak çalışan zorunlu sigortalılar, emekliler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için herhangi bir değişiklik olmayacak. Ancak 60 günden fazla prim borcu olan esnaf için süreç farklı işleyecek. Bu kişilerin borçlarının hepsini ödemesi ya da 36 aya kadar taksitlendirmesi gerekiyor. GSS kapsamında bu durumdaki esnafın eş ve çocukları için istisna kondu. Bu kapsamdaki esnaf ile bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaş üstü çocukları genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunabilecek. Gelir tespiti sonuçlarına göre prim ödemek suretiyle veya primleri devlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

KORUCULAR MUAF
Özürlü aylığı ve 65 yaş aylığı alanlar, herhangi bir vize ve gelir testi işlemine tabi olmaksızın maaş aldıkları sürece GSS kapsamında olacaklar. Ayrıca bakmakla yükümlü oldukları kişiler de genel sağlık sigortasından yararlanabilecekler. Geçici köy korucusu olan veya bu kanuna göre maaş alanlar sigortalı sayılacak. Gelir testi ve vize işlemine tabi olmaksızın geçici köy korucusu olarak görevleri devam ettiği sürece, emekli olanlar da aylıkları devam ettiği sürece genel sağlık sigortalısı sayılacak.

YAŞTAN BEKLEYEN YAŞADI
Emeklilik için prim ödeme gün sayısını tamamlayıp, yaş şartının dolmasını bekleyenler de GSS kapsamında. Bu kişilerin gelir testi sonucuna göre primleri ya devlet tarafından ödenecek ya da kendileri ailedeki kişi başına düşen gelir tutarına göre ödeyerek sigortadan yararlanacak.

GELİR TESTİNİ UNUTMA!
Genel sağlık sigortası primi ödeyecek kişiler her ay takip eden ayın sonuna kadar SGK'nın anlaşmalı olduğu Ziraat Bankası, Halk Bankası veya Vakıfbank'a ödeme yapacaklar. Avukatlık stajı yapan kişilerin pirimi ise Türkiye Barolar Birliği tarafından karşılanacak.
Part-time çalışanlar GSS primlerini 30 güne tamamlamak zorunda. Bu çalışanların primleri, gelir testi sonucuna göre devlet veya kendileri tarafından ödenecek. İsteğe bağlı sigortalı primi ödeyenler eksik günleri için ayrıca GSS primi ödemeyecek.

ÖĞRENCİYE VELİ GÜVENCESİ
18 ya şından büyük erkek çocukları, orta öğrenim görüyorsa 20, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar da velisinin sağlık güvencesinden yararlanacak.
Bakmakla yükümlü kişi olarak ana, baba ve eşi üzerinden sağlık yardımı alanlar GSS'li olması durumunda sağlık yardımlarından faydalanmak için 30 gün beklemeden iş başladığı günden itibaren yardımdan yararlanabilecek.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?