Maaşı asgari ücretten ödeyen yandı

Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanların maaşını gerçek tutarı yerine asgari ücretten gösterip prim ve vergi kaybına neden olan özel sektör kuruluşlarını kapsamlı şekilde incelemeye alacak.

Asgari ücret konusundaki kaybın önüne geçmek isteyen SGK, her meslek grubu için belirlenmiş asgari ücretleri içeren meslek kodu uygulaması getiriyor. SGK'nın yeni sistem üzerinde son hazırlıklarını yaptığı öğrenilirken, çalışanının maaşını asgari ücretten gösteren işverene, prim ve gecikme harcıyla birlikte bir kişi için yılda 30 bin TL idari para verilecek, kayıtsız işçi çalıştıran ise teşviklerden 1 yıl men edilecek.

Özel sektörde çalışanların hakkını ve emeğini korumakla birlikte vergi ve prim kaçağını önlemek amacıyla harekete geçen Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek kodu uygulamasıyla özel sektörü takibe alacak. Çalışanın maaşını gerçek ücretinin dışında düşük bildiren işverenlerin peşine düşecek olan SGK, ağır yaptırımlar uygulayacak. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na konuşan SGK Samsun İl Müdürü Selami Göz, bu şekilde asgari bildirimde bulunan işverenlerin önemli yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Maliye Bakanlığı ile SGK'nın asgari ücretteki vergi ve prim kaçağını önlemek amacıyla meslek kodu sistemi üzerinde çalışıldığını dile getiren SGK İl Müdürü Göz, "Şirketlerin çalışanların maaşlarını asgari ücret göstermesine ilişkin meslek kodu uygulaması henüz başlamadı. Bununla birlikte her meslek gurubu için belirlenmiş bir asgari ücret tutarı olacak. Yeni uygulama, sorunların büyük kısmını kökünden çözmüş olacak. Aynı uygulama Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda da var. Kanunlara riayet edenler dışında bize asgari ücret üzerinden bildirim yapan özel eğitim kurumları var. Geriye dönük bunları ek belge ile tamamlamalarını isteyeceğiz. Tamamlamazsa denetime alacağız. Böyle bir çalışma yapılacak." dedi.

Talimat gelir gelmez uygulama hemen başlayacaklarını ifade eden İl Müdürü Göz, "Özel sektörde işverenler gerçek ücretinin dışında düşük bildiriyorsa ve bunu da biz tespit ettiysek, geriye dönük belgelerini isteyeceğiz. Eğer belgelerini tamamlamazlarsa idari para cezası vereceğiz. Primi hariç sadece tespitten kaynaklanan idari para cezası 1 kişi için yılda 22 bin 500 TL. Prim ve gecikme harcıyla birlikte bu rakam 30 bin TL'yi buluyor. 1 kişiyi 1 yıl sigortasız çalıştırmanın cezası ise 25 bin TL. Kayıt dışı çalışma tespit ettiğimizde ayrıca 1 yıl verilen teşviklerden men ediliyor." şeklinde konuştu.

"HASTANE VE ECZANELERDE FATURA ŞİŞİREN YOK"

Sağlık hizmet sunucularına yönelik 2011 yılında Sağlık Odaklı Risk Denetimi Sistemi'ne geçilmesi sebebiyle hem hastane hem de eczanelerde fatura şişirme döneminin sona erdiğinin altını çizen SGK İl Müdürü Göz, bu anlamda Samsun'da ciddi bir sıkıntı yaşamadıklarını vurguladı. Göz, sözlerini şöyle sürdürdü; "Hastane ve eczane ödemelerindeki sapmalar aylık Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından takip ediliyor. Tespit edilen sapmalar bize gönderilerek denetlememiz isteniyor. Bu anlamda risk odaklı denetimde de teftiş kurulumuz gidip incelemesini yapıyor. Bizim hastane faturalarında kesintimiz yüzde 2.5'un altında. Faturaların yüzde 5-10 gibi oranını inceliyoruz. Bu anlamda risk odaklı denetimde denetlenmesi gereken sağlık sunucumuz şuan yok. Eczanelerde de aynı şekilde. Ufak tefek incelemelerimiz oluyor ama bunlar çok ciddi boyutlarda değil. Eczaneler ödemeler yönünden disiplinli çalışıyor. Avuç içi okuma sistemi başladığında su istimaller tamamen ortadan kalkmış olacak."

Konular