SGK ölüm yardımı nasıl alınır?



SGK, ölüm sonrasında geride kalanlara 489 lira 'cenaze ödeneği' ödüyor. Bunun için ölen kişide sigortalılık şartı aransa da, ölüm tarihinde çalışmayan biri için bile 360 gün prim ödenmişse bu ödenekten faydalanmak mümkün.

Sosyal güvenlik sistemi sigortalıları ölüm riskine karşı da koruyor. Ölüm sonrasında geride kalanlar için SGK ölüm aylığı ve cenaze ödeneği ödüyor. Cenaze ödeneğinin amacı cenazenin kaldırılması için gerekli masrafların karşılanması ve geride kalanların bu masraflarla uğraşmaması. Ölüm aylığı pek çok kişi tarafından biliniyor ve bunun için gerekli işlemler yapılıyor. Ancak cenaze ödeneği çok fazla bilinmediği için atlanabiliyor. Ölüm sonrası geride kalanlara cenaze ödeneği ödenebilmesi için ölen kişinin mutlaka sigortalı olması gerekmektedir. Sigortasız çalışan kişinin ölümü halinde geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi mümkün değildir.

360 GÜN ARANIYOR

Bu nedenle kayıtdışı çalışmak yalnızca kişinin kendisini değil, ailesini de riske atan bir durumdur. Sigortasız çalışan kişiler ailelerini de düşünerek bu yola hiç sapmamalılar. Ölüm sonrası geride kalanlara cenaze yardımı ödenmesi için ölen kişi adına en az 360 gün yani bir yıl uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi gerekir. Ölen kişi adına bir yıl prim ödenmemiş ise geride kalanlara cenaze ödeneği verilmez. Geride kalanlara cenaze ödeneği ödenmesi için ölen kişinin ölüm tarihinde aktif olarak sigortalı olması gerekmez.

İşsiz olsa bile...

360 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş ise ölen kişi ölüm tarihinde çalışmıyor olsa bile SGK'dan cenaze ödeneği alınabilir. Dolayısıyla ölüm tarihinde çalışmayan bir kişi için bile, eğer 360 gün prim ödenmişse SGK'dan cenaze ödeneği alınması mümkündür.

Emekliye şart yok

Ölen kişi eğer iş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri veya malullük aylığı almakta iken ölmüşse bu durumda 360 gün prim ödeme şartı aranmaz. Dolayısıyla iş kazası sonucu ölen bir kişi o gün bile işe başlamış olsa geride kalanlara cenaze ödeneği ödenir. SGK'dan emekli bir kişinin ölümü halinde de geride kalanlara cenaze ödeneği ödenir. Prim ödeme şartına bakılmaz. Dolayısıyla emekli aylığı alan bir kişinin ölümü halinde her halükarda geride kalanlara cenaze ödeneği ödenir.

Öncelik eşe verilir

Sigortalının ölümü sonrası cenaze ödeneği sigortalının eşine ödenir. Eşi yoksa çocuklarına, o da yoksa anne babasına, ya da kardeşlerine ödeme yapılır. Bu kişilere de yapılamazsa ödeme masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.

Beş yılı aşarsa ödemez

Cenaze ödeneğinin ölüm tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde alınması gerekir.

Bu üre aşılmışsa cenaze ödeneği ödenmemektedir. Dolayısıyla SGK'dan cenaze ödeneğini almayı unutanlar beş yıl içerisinde dilekçeyle müracaat ederek ödeneği alabilirler. Aksi taktirde bu süre geçilmişse SGK cenaze ödeneği ödemez.

Nasıl alınacak?

2016 yılı için ödenecek cenaze ödenekleri 489 lira. Cenaze ödeneği için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçeyle SGK il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir. Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse dilekçeyle birlikte sigortalının ölüm tarihini belirten ölüm belgesinin SGK'ya verilmesi gerekir.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?