KHK ile işsizlik sigortası prim borçlarına düzenleme



İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenleme ile bazı kamu kurum ve kuruluşlarının işsizlik sigortası prim borçları, taşınmazlarının satışı üzerinden mahsup edilebilecek.

- İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenleme ile bazı kamu kurum ve kuruluşların işsizlik sigortası prim borçları, taşınmazlarının satışı üzerinden mahsup edilebilecek

- Emniyet Genel Müdürlüğü, adli süreçlerin hızlandırılması amacıyla siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyulan teknik personeli hizmet alımı yoluyla temin edebilecek

- Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığınca müştereken belirlenen yerlerde askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getirenler, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılacak

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KHK kapsamında 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na da geçici madde eklenerek, düzenleme yapıldı.

Düzenleme, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uygulanmak üzere özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlar dahil, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ile bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri, faaliyeti devam eden kamu bankaları, büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve bunlara ait tüzel kişilerin veya bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliği haiz kuruluşları kapsayacak.

Söz konusu kurum ve kuruluşların Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerince takip edilen işsizlik sigortası prim borçlarına karşılık, mülkiyeti bu idarelere ait ve üzerinde herhangi bir takyidat bulunmayan taşınmazlarından kurum tarafından uygun görülenler, oluşturulacak komisyon tarafından takdir edilecek değeri üzerinden, borçlu kurumun da uygun görüşü alınarak, gelir ve gider hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin satın alınabilecek.

Bu idarelerin satın alınan taşınmazlarının tespit edilen değerine eşit tutarda işsizlik sigortası prim borcu, satın alma işlemi sonuçlandığında Sosyal Güvenlik Kurumunca silinecek.

Ayrıca bu madde hükümleri, sayılan kuruluşlar dışında kalan, borcunu ödemede çok zor duruma düştüğü Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı denetim elemanlarının inceleme raporu ile tespit edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerince takip edilen işsizlik sigortası prim borcu bulunan diğer mükelleflerin taşınmazları için de uygulanabilecek.

Satın alınan taşınmazlardan, Maliye Bakanlığınca kamu hizmetlerinde kullanılmak veya gerektiğinde genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere talep edilenler, kurum yönetim kurulunun uygun görüşü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı onayıyla bedeli karşılığında Hazine'ye devredilecek.

Taşınmazların devir bedeli ise fona aktarılacak.

- Siber suçlar için personel alımı

Kararnameyle, 3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu'nda siber suçlarla mücadele konusunda da düzenlemeye gidildi.

Kanuna eklenen ek madde ile Emniyet Genel Müdürlüğü, adli süreçlerin hızlandırılması amacıyla siber suçlarla mücadele birimlerindeki adli bilişim incelemeleri ve siber suç analizlerinde personel yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyulan teknik personeli, bu madde kapsamında aynı anda çalıştırılacak toplam personel sayısının 500'ü aşmaması ve sözleşme süresinin 31 Aralık 2020 tarihini geçmemesi kaydıyla, Kamu İhale Kanunu'nun ilgili hükmünde düzenlenen pazarlık usulüyle, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun ilgili maddelerinde belirtilen sınırlamalar ile aynı kanunun ek 8. maddesinde öngörülen uygun görüş alma şartına tabi olmaksızın hizmet alımı yoluyla temin edebilecek.

- Yükseköğretim Kanunu'nda düzenleme

Öte yandan KHK ile Yükseköğretim Kanunu'nda, mahkeme tarafından kayyum atanıncaya kadar kurucu vakfın, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmesine ilişkin düzenleme yapıldı.

Ayrıca kanuna, Ek 11. maddenin onuncu fıkrasının yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyet izni geçici olarak durdurulan vakıf yükseköğretim kurumları ve bu kurumların kurucu vakıfları hakkında da aynı fıkra hükümleri uygulanmasına ilişkin geçici madde eklendi.

KHK ile Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda da düzenlemeye gidildi. Buna göre, kanuna eklenen fıkra ile Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığınca müştereken belirlenen yerlerde askerlik hizmetini yedek subay olarak yerine getirenler, devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamış sayılacak.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?