Gelir testi için nereye başvurulur?
Daha önce hiç gelir testine girmeyenler 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilirler. Yaşadıkları hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden azsa eski borçlar silinecek.
Daha önce hiç gelir testine girmeyenler için büyük fırsat... Bu kişiler 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilirler. Yaşadıkları hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden azsa eski borçlar silinecek.
Prim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili süreç tamamlandı. Akşam'ın haberine göre ancak genel sağlık sigortası prim borcu bulunan kişiler için fırsat halen devam ediyor. Başvuruda bulunan kişiler yeni yıla borçsuz girebilirler. GSS prim borcu konusunda kısmi bir af ve yapılandırma söz konusu. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler için kısmi af var. Buna göre çalışmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında yer almayan kişilerin 2012'den itibaren gelir testi yaptırması gerekiyordu.
HANE GELİRİ ÖNEMLİ
Sabah'ın haberine göre, bu kişiler eğer daha önce hiç gelir testine girmemişlerse, 2 Ocak 2017'ye kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilecekler. Buna göre daha önce hiç gelir testine girmeyen bir kişi, 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırırsa ve yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise, geriye dönük bütün borçları silinecek. Bu kişi prim affından yararlanmış olacak. Bu nedenle bu durumdaki kişilerin mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu sayede yeni yıla borçsuz girebilirler.
FAİZ, CEZA, ZAM YOK
Daha önce hiç gelir testine girmeyen kişiler gelir testi yaptırırlarsa ve gelirleri asgari ücretin üçte birinden daha yüksek ise, bu durumda geçmişe dönük borçları gelir testinin sonucuna göre güncellenecek. Bu borcu peşin olarak ödeyen kişilerin borçlarının faiz, gecikme zammı ve cezaları silinecek. Dolayısıyla güncellenen borcun yalnızca ana parası ödenecek. Güncellenen borç miktarının taksitle ödenmesi halinde ise gecikme zammı ve cezası silinecek. Dolayısıyla peşin ödeyen faizden de kurtulacak, 12 taksitle ödeyenler ise gecikme zammı ve cezası ödemeyecek.
SAĞLIKTAN YARARLANMA HAKKI VAR
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan kişilerin borçlarını yapılandırmaları yalnızca devlete olan borcun ödenmesi anlamına gelmiyor. Bu kişiler borçlarından ötürü sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlardı. Borç yapılandırması sonrası ilk taksit ödendiği andan itibaren bu kişiler sağlık hizmeti almaya başlayabilecekler. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin sağlık hizmeti almasının önünde bir engel de kalmamış olacak.
Daha önce hiç gelir testi yaptırmayanların mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu durumdaki kişilere her ay yazılan borç miktarı, gelir testi yaptırmaları halinde güncelleneceği için bu kişiler karda olacaklar. Dolayısıyla borçlarının bir miktarı otomatik silinecek. Bu kişilerin gelirleri asgari ücretin üçte birinden düşükse borçları tamamen silinecek. Bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor.
YAPILANDIRMA İÇİN 31 OCAK
Daha önce gelir testine giren ve prim borcu çıkan fakat bu borcu ödeyemeyenler için de yapılandırma imkanı var. Bu borçları yeniden yapılandırarak öderlerse, gecikme zammı ve cezası silinecek. Bu kişilerin borçlarını 12 ayda taksitle ödemeleri halinde borç dışında bir tutar tahsil edilmeyecek. Bu kişiler için de son başvuru tarihi 31 Ocak.
NEREYE BAŞVURULACAK?
Daha önce gelir testi yaptırmayan kişiler başvurularını SGK'ya değil, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapacak. Vakıflar illerde valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunuyor. Bu kişiler önce SYDV'lere başvurup gelir testi yaptıracaklar, daha sonra SGK'ya başvuracak.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?