Memur emeklilerine toplu sözleşme zammı



Hükümet yılbaşına yaklaştığımız bu son dönemde vatandaşlara yönelik yaptığı ekonomik icraatler ile herkesin daha iyi şartlarda yaşam sürmesini amaçlıyor.

İşte o müjdelerden birkaçı;

65 YAŞ MAAŞI KOLAYLAŞTI

Devlet, 65 yaş aylığı ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara 3 ayda bir maaş ödemesi yapıyor. Üstelik artık bu maaştan yararlanmak daha kolay. Çünkü aynı evde yaşayan herkesin gelirine bakılmıyor. Ödenecek tutarlar da yeni yılda zamlanıyor.

OCAKTA ZAM GELİYOR

Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere 3'er aylık dönemler halinde ödenen maaş, halen 685,06 lira olarak uygulanıyor. Bu tutar Ocak'ta zamlanacak. 3 aylık maaş 705 liraya ulaşacak.

65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart bulunuyor. İlk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci şart ise hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. 65 yaş aylığı alabilmek için üçüncü şart ise gelir.

SADECE KENDİSİ VE EŞİNİN GELİRİ DİKKATE ALINACAK

Daha önceden hane içindeki herkesin gelirine bakılıyordu. Artık bu şart değişti. 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Kişi başı gelir 392 liranın altındaysa aylık bağlanabiliyor.

65 yaş aylığı almak isteyen vatandaşlar bulundukları ilçenin kaymakamlıklarına ve vakıflara başvuruda bulunabilir. Başvuru sırasında 'yaşlılık aylığı başvuru formu'nun imzalanarak teslim edilmesi gerekiyor. Başvuru, vasi tarafından yapılacaksa, mahkeme tarafından verilmiş vasilik kararıyla birlikte yapılıyor.

EMEKLİYE ZAM FARKI

Ocak'ta emeklilerin maaşı da artıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon zammı yapılacak. 2016'nın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak zammını belirleyecek.

MEMUR EMEKLİLERİNE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI

Memur emeklilerine ise Ocak'ta yüzde 3'lük toplu sözleşme zammı var. Ayrıca 2016'nın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon yüzde 5'i aşarsa, aşan kısım da yüzde 3'lük zammın üstüne eklenecek. Enflasyon tahminlerine göre; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 3.73 olacak.

ESNAFA İŞSİZLİK PARASI

Esnafa işsizlik maaşı için çalışmalarda sona yaklaşıldı. İflas, doğal afetler ya da ekonomik kriz gibi nedenlerle dükkanını işletmesini kapatmak zorunda kalan esnafa maaş ödenmesi için işşizlik fonu kuruluyor.

10 GÜN İÇİNDE BAŞBAKANA GİDECEK

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, esnaf için işsizlik fonu kurulması için çalışmaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini belirterek, "Bir altyapı oluşturduk, çalışmayı 1 hafta, 10 gün içinde Başbakanımız'a sunacağız. Ona göre düzenlemenin takvimini belirleyeceğiz" dedi.

DEVLET DESTEK OLACAK

Düzenleme tamamlandığında, bakkal, berber ya da bir başka meslek grubundaki esnaf dükkanını elinde olmayan bir sebeple kapatırsa belirli bir süre belirlenen miktarda fondan maaş alabilecek. Ne kadar süreyle ve hangi miktarda ödeme yapılacağına ise henüz karar verilmedi.

ŞU AN 10 AY KURALI GEÇERLİ

Fona devlet de destek sağlayacak. Halen işçilere işsiz kaldıklarında 10 aya kadar işsizlik maaşı veriliyor. İşsizlik ödeneği, çalışırken ödenen maaşın yüzde 40'ı oluyor. Ancak bu maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor.

BORÇLUYA YENİ FIRSAT

Gelir İdaresi'nden borçlulara yeni fırsat geldi. Borç yapılandırmasına ilişkin kanundan peşin ödeme tercihiyle yararlanmak üzere başvuran ancak 30 Kasım itibarıyla ödemelerini yapmamış mükellefler, 2 Ocak 2017'ye kadar ödemelerini gerçekleştirebilecek.

2 OCAK SON GÜN

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların peşin ödeme süresi ile taksitli ödemeyi tercih edenler için ilk taksit ödeme süresinin 30 Kasım'da sona erdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, söz konusu kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak üzere başvuruda bulunan ve peşin ödemeyi tercih eden mükelleflerden 30 Kasım'a kadar ödemelerini yapmamış olanların, 2 Ocak 2017'ye (bu tarih dahil) kadar peşin ödenecek tutarları yüzde 1.40 oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödeyebilecekleri kaydedildi.

MAAŞ MAKASI KAPANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emekli maaşları arasındaki farklar ile ilgili sorular üzerine, "AK Parti dönemine baktığınızda bu farkın, makasın en çok kapandığı dönemdir. Alt gelir durumundaki emeklilerimizle üst emeklilik geliri olan grup arasındaki makasın her dönemde biraz daha kapandığını göreceksiniz" şeklinde yanıtladı.

KRONİK HASTALARA SOSYAL YARDIM

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca başlatılacak yeni sosyal yardım programı ile kanser ve verem gibi uzun süreli tedavi gerektiren ve kronik hastalıklar ile mücadele eden ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek sağlanacak.

YARDIM PROGRAMI BAŞLATILACAK

Tedavi süreçlerinde maddi olarak yıpranan yoksul durumdaki vatandaşlar için başlatılacak yardım programının 81 ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden yürütülmesi planlanıyor. İhtiyaç sahiplerine yapılacak yardımın miktarı, kaç kişinin yararlanacağı gibi detaylar ise daha sonra belirlenecek.

DOKTORA YAPANA AYDA BİN 550

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ilk kez uygulanacak proje ile 100 tematik alanda 2 bin öğrenciye yönelik verilecek doktora burs miktarının, aylık bin 550 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

YÖK tarafından ilk kez başlatılan '100/2000 YÖK doktora bursları' hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Saraç, "Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek. Öğrencilere 4 yıl süreyle aylık bin 550 lira verilecek" dedi.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?