BES'te vefat ve sakatlık durumunda ne olacak?



Otomatik katılımdan istediğiniz zaman, birikimlerinizi getirisi ile birlikte alıp, ayrılabilirsiniz. Ancak erken ayrılmalarda devletin sizin adınıza yatırdığı katkıyı hak etmeniz belli sürelere bağlı. İlk 3 yıl devlet katkısına el süremiyorsunuz. Tamamını hak etmenizin tek yolu 56 yaşında emekli olmak.

Otomatik katılımdan istediğiniz zaman, birikimlerinizi getirisi ile birlikte alıp, ayrılabilirsiniz. Ancak erken ayrılmalarda devletin sizin adınıza yatırdığı katkıyı hak etmeniz belli sürelere bağlı. İlk 3 yıl devlet katkısına el süremiyorsunuz. Tamamını hak etmenizin tek yolu 56 yaşında emekli olmak.

İSTEDİĞİNİZ ZAMAN AYRILABİLİRSİNİZ

Otomatik katılımdan ilk 2 aylık süre içinde, istediğiniz zaman cayma hakkını kullanarak çıkabilirsiniz. Diyelim ki, 1.000 ve üzeri çalışanı olan bir işletmede çalışıyorsunuz ve 1 Ocak'tan itibaren de işveren tarafından sisteme dahil edildiniz. İster, ilk maaşınızdan kesinti yapılıp, sisteme girdiğiniz günün ertesi günü de cayabilirsiniz, 2 ay içinde herhangi bir zamanda da çıkabilirsiniz.

Bu durumda, maaşınızdan BES için kesilen tutar, çıkış bildiriminizi yaptığınız andan sonraki 10 gün içinde aynen size iade edilecek. Diyelim ki, giriş yaptınız, maaşınızdan 50 lira kesildi ve devlet de sizin adınıza 12,5 lira (yüzde 25 katkı) katkı yaptı. Ertesi günü de çıkmak istediğinizi bildirdiniz. Bildirimi yaptığınız andan itibaren 10 gün sonra 50 lira size iade edileceği gibi bu sürede, BES için yatırdığınız para, fonlarda değerleneceğinden 10 günlük getirisini de alabileceksiniz. Ancak, devletin sizin adınıza koyduğu yüzde 25'lik katkıyı alamayacaksınız.

ERKEN ÇIKANA SINIRLI DEVLET KATKISI

Otomatik katılımdan, 2 aylık cayma hakkının dışında da istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. İster ikinci yılda ayrılın, ister beşinci yılda, isterseniz de yedinci yılda; bu konuda hiçbir sınırlama yok. Çıktığınızda maaşınızdan kesilenlerden oluşan birikimlerinizi ve getirisini de belli bir miktar fon işletim gideri kesildikten sonra alabileceksiniz. Ancak iş, devletin sizin adınıza yaptığı katkıya gelince, erken ayrılmalarda devlet katkısını hak etmeniz belli sürelere bağlı. Bu süreleri aşağıdaki tabloda detaylı bulabilirsiniz. Mesela, ilk 3 yıl içinde ayrılırsanız, kendi birikiminizi ve getirisini alabiliyorsunuz ama devlet katkısını alamıyorsunuz. 3 yıldan sonra ayrılırsanız, devlet katkısının ancak yüzde 15'ini hak ediyorsunuz. Devlet katkısının tamamını hak etmeniz için 56 yaşında sistemden emekli olmanız gerekiyor.

VEFAT VE SAKATLIK DURUMUNDA NE OLACAK?

OTOMATİK katılımdan 56 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Emekli olduğunuzda hem birikimlerinizin tamamını hem de devletin sizin adınıza yatırdığı tüm katkıları hak etmiş oluyorsunuz. Yeri gelmişken, yanlış bir algıyı da düzelteyim. 10 yıl sistemde kalmak emekli olmak ve devlet katkısının tamamını hak etmek için yeterli değil. 10 yıldır sistemde olabilirsiniz ama 56 yaşında değilseniz, devlet katkısının yüzde 60'ını alabiliyorsunuz.

Peki, sakatlık ya da vefat durumunda ne oluyor? Otomatik katılımda kaldığınız süre içinde sakat kalıp, çalışamaz hale gelirseniz; öncelikle sosyal güvenlik mevzuatına göre hem sakatlık raporunu hem de SGK'dan sakatlık gelirine hak kazandığınıza dair belgeyi emeklilik şirketine vermeniz gerekiyor. Bu şartlarda BES'teki birikiminizin ve devlet katkısının tamamını alıp, emeklilik sözleşmesine son verebiliyorsunuz.

Vefat durumunda ise, birikiminiz ve otomatik katılımda kaldığınız süre içinde hak ettiğiniz devlet katkısının tamamı, kanuni varislerinize yani mirasçılarınıza ödeniyor.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?