Hem emekli aylığı hem ölüm aylığı alanlar ne kadar promosyon alacak?



Ölüm aylığı alanın promosyonu artabilir mi? Bankalarla imzalanan protokollerle beraber emeklilere yapılacak promosyon ödemelerinin detayları da belli oldu. Ödemeler mart ayında yapılmaya başlanacak. Ödemeler SGK'dan alınan gelir ve aylıkların tamamı üzerinden yapılacak.

Emeklilere ödenecek promosyon konusunda bankalarla protokoller imzalanmaya başlandı. Dört banka ile imzalanan protokoller sonrası emeklilere nasıl ve hangi şartlarla promosyon ödeneceği netleşmeye başladı. Yalnızca emekliler değil, SGK'dan ölüm aylığı alanlarda promosyon alabilecek.

Emeklilere promosyon ödemesi maaşlarını aldıkları banka tarafından ödenecek. Emekliler maaş aldıkları bankayı üç yıl boyunca değiştirmemek şartıyla promosyon alabilecekler. Promosyon ödemeleri maaş alınan banka tarafından peşin ve nakit olarak yapılacak. Promosyon ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs ayında yapılacak. Ödemelerin bu aylar içerisindeki dağılımı emeklilerin TC kimlik numaralarının son hanesine göre belirlenecek.

Ne kadar ödenecek?

Emeklilere ve SGK'dan gelir ve aylık alanlara, yani ölüm aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek promosyon miktarı aylık ve gelirin miktarına göre değişecek. Aylık veya geliri 1.000 TL'nin altında olanlara 300 TL, 1.000 TL ile 2.000 TL arasında olanlara 375 TL, 2.000 TL ve üzerinde olanlara ise 450 TL promosyon ödenecek. SGK'dan aldığı aylık veya gelirinde üç yıllık dönem içerisinde artış olsa bile promosyon ödemesinin tutarı değişmeyecek.

Emekli aylığında kesinti olanlar ne kadarlık ödeme alacak?

Emekli veya ölüm aylığında kesinti olan kişiler promosyon ödemelerini kesinti öncesi tutar üzerinden alacaklar. Kesintinin nedeni nafaka veya icra ise bankalar promosyon öderken nafaka ve icra kesintisi sonrası tutarı baz alarak promosyon ödemesi yapabilecekler. Dolayısıyla nafaka kesintisi yapıldıktan sonra maaşı 1.000 TL'nin altına düşen bir kişi 300 TL promosyon alabilecek.

Hem emekli aylığı, hem ölüm aylığı alanlar ne kadar promosyon alacak?

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, SGK'dan emekli, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik gelirinin birlikte alınması mümkün. Yani bir kişi hem kendisi emekli olup, hem de babasından veya eşinden ölüm aylığı alabilir. Aynı şekilde bir kişi SGK'dan sürekli iş göremezlik geliri ile birlikte ölüm aylığı alabilir. Bu durumda olan kişilerin promosyon ödemeleri SGK'dan aldıkları gelir ve aylıkların tamamı üzerinden belirlenecek. Dolayısıyla emekli aylığı ile birlikte babasından veya eşinden ölüm aylığı alan bir kişi her iki miktarın toplamı üzerinden promosyon alacak. Örneğin 1.500 TL emekli aylığı olan ve babasından 600 TL ölüm aylığı alan bir kişiye bankalar 450 TL promosyon ödeyecek.

Otomatik ödeme talimatı verilecek

Promosyon ödemesi alacak emeklilerin maaşlarını aldıkları bankaya iki tane otomatik ödeme talimatı vermesi gerekecek. Bunun yanında kredili mevduat hesabı veya kredi kartından birisinin alınması gerekecek. Bu noktada önemli olan kredi kartı tercih edilirse verilecek kredi kartının üyelik aidatı olmayan ve ücretsiz bir kredi kartı olması.

Emekli mağdur edilmeyecek

Emeklinin promosyona kavuşması için promosyon ödeyecek bankanın maaşlar nedeniyle finansal işlemler yapabilmesi gerekiyor. Diğer yandan emeklilerin kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi bankacılık enstrümanlarını kullanırken üyelik aidatı, hesap işletim ücreti gibi konularda kafasının rahat olması sağlanmalı. İmzalanan protokollerde bu konuda hüküm bulunması şart. Bu sayede emekli promosyon ödemesi alırken bankacılık masrafları ile karşılaşmamış olacaktır.

Maaşını taşıyan da promosyon alacak

Dolayısıyla özel bankaların kamu bankaları ile rekabet içerisinde emeklilere daha yüksek promosyon ödemesi bekleniyor. Bu konudaki detaylar protokoller hayata geçtikçe belli olacaktır. Protokoller sonrasında özel bankaların promosyon ödemesi daha yüksek olursa emekliler kamu bankalarından maaşlarını bu bankalara taşıyarak daha yüksek promosyon alabilecekler. Ancak promosyon alındıktan sonra üç yıl içerisinde banka değiştirilirse promosyon ödemesinin bankalar tarafından geri alınması söz konusu olabilir. Bu nedenle emekliler bu konudaki kararlarını iyi düşünerek vermeliler.

Özel bankalar daha yüksek verebilir

Emeklilere ödenecek promosyon miktarları konusunda kamu bankaları baz alındı. . Ancak özel bankaların promosyon miktarlarını artırması bekleniyor. Şu an için Garanti Bankası, İş Bankası ve Akbank ile protokol imzalandı. Bu protokollerin detayları henüz açıklanmadı.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?