GSS prim sistemi yeniden düzenleniyor



Ekonomik zorluk çeken esnaf, öğrenci ve vatandaşa yönelik hazırlanan destek paketi için Meclis'te görüşmeler başladı. Kamuya toplam maliyeti 8,7 milyar lirayı bulacak 16 maddelik teklifin bu ay bitmeden hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Hükümetin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda önceki gün görüşmeleri başlayan 16 maddelik "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile esnafa, öğrenciye, ekonomik zorluk içindeki kesimlere 8,7 milyar lira destek verecek. Bu kapsamda esnafa hem ahilik sandığı, hem de yüzde 5 oranında vergi desteği, üniversiteyi bitiren öğrencilere ve ekonomik sıkıntıdaki vatandaşların ödeyemediği genel sağlık sigortası gibi ihtiyaçları için toplamda 8 milyar 722 milyon liralık destek verilecek.

230 BİN MÜKELLEFE %5 VERGİ İNDİRİMİ

Buna göre vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yıllık beyanname ile beyan ettikleri gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 5'i kadar indirim yapılacak. Bu indirimden 2016 yılında verilen gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri esas alınarak yapılan hesaplamaya göre toplam 230 bin mükellef yararlanacak. Yüzde 5'lik indirim ile 500 milyon lira tutarında vergi tahsilatından vazgeçilecek.

1,9 MİLYON ESNAFA AHİLİK SANDIĞI DESTEĞİ

Düzenleme ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar kapsamındaki esnaf ve Bağ-Kurlular için kurulacak Esnaf Ahilik Sandığı'ndan 1.9 milyon kişi yararlanacak. Bu esnaf ekonomik zorlukları öncesinde sandığa ödediği primler üzerinden ekonomik sıkıntıya girdiği dönemde belli bir süre aylık alacak. Esnaf sandığa 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren prim yatırmaya başlayacak. Ödeyeceği aylık prim tutarı 35.55 lira olacak. İşyerini kapatmak zorunda kalan veya iflas eden esnaf, sandıktan işsizlik maaşını 2020 yılından itibaren alabilecek. Sandığın kurulması kapsamında vazgeçilen gelirin ilave maliyet tutarı 220 milyon lira olarak öngörüldü. Devlet tarafından ödenmesi öngörülen yüzde 1 oranındaki primden kaynaklanan ödeme tutarı 2017 yılı için 91 milyon lira olarak hesaplandı.

2,6 MİLYON KİŞİ % 3 GSS PRİMİ ÖDEYECEK

Düzenleme ile 2,6 milyon kişinin genel sağlık sigortası (GSS) prim sistemi yeniden düzenleniyor. GSS prim oranı prime esas kazancın yüzde 3'ü olarak tek kademede prim uygulaması getiriliyor. Bu kapsamda 1.3 milyar liralık gelirden vazgeçiliyor. Bakanlar Kurulu'na da yüzde 3'lük prim oranını yüzde 12'ye kadar artırma yetkisi getirilecek. 2017 yılına 860 milyon liralık bir etki olacağı öngörülüyor. Bunun da yeni sistemden dolayı tahsil edilecek prim geliri ile meydana gelecek sağlık harcamaları arasındaki net etki olduğu belirtiliyor.

*230 bin mükellefe 500 milyon lira vergi desteği
*1,9 milyon esnafa 220 milyon lira sandık desteği
*7,2 milyon kişiye 6,7 milyar lira GSS desteği
*2,6 milyon kişiye 1,3 milyar lira sağlık primi desteği
*10 bin Türk vatandaşı yabancıya 2,4 milyon lira sağlık desteği

DİĞER İMKANLAR

Tapu harcı her il ve bölge için farklı olacak

Düzenleme ile inşaat sektöründe kullanılan bazı kağıtlar bakımından damga vergisi oranları farklı uygulanmasının önü açılıyor. Böylece sözleşme maliyetlerini artırıcı etki azaltılacak. Yine inşaat sektöründe maliyetleri azaltmak amacıyla tapu harcının gayrimenkullerin türlerine, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimine, gayrimenkulün sınıflandırılmasına, büyüklüğüne, bulunduğu yer ve vergi değerlerine göre farklı uygulanacak.

Yabancıya KDV'siz gayrimenkul satışı

Döviz girişini artırmak ve inşaat sektörünü desteklemek amacıyla Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilcisi vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut ve işyeri satışlarında KDV istisnası getiriliyor. Bu kapsamda yapılacak satışların miktarına bağlı olarak belli oranda bir vergi kaybı bekleniyor.

10 BİN TÜRK VATANDAŞI YABANCIYA SAĞLIK

Düzenleme ile Türkiye'de ikamet eden Türk soylu olmakla birlikte Türkiye'de ikamet etmeyen ve Türk vatandaşı olmayan aile fertlerine sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getiriliyor. Bu kapsamda olanların sayısının 10 bin kişi olduğu hesaplanıyor. Bu kesimlerin sağlık hizmetleri tutarının toplamda 2.4 milyon lira olacağı öngörüldü. 2017 yılında sadece bu kişilere verilecek hizmetin bedeli de 1.8 milyon lira olarak hesaplandı.

7,2 MİLYON KİŞİNİN GSS'Sİ YAPILANDIRILACAK

Düzenleme ile sayıları 7.2 milyon kişiye ulaşan genel sağlık sigortası (GSS) tescili yapılmış olup da gelir testine başvurmayanların borçları yeniden yapılandırılıyor. Buna göre, yeni dönemde vatandaş gelir testine girmeyecek. Doğrudan sadece 53 lira ödeme yapacak. Belli gelirin altında ise bu tutar hiç ödemeyecek. GSS'den tahsilat tutarı 6.7 milyar lirayı buluyordu. Ancak, gelir testinden dolayı ödeme yapanlar çok düşük olduğu için ortalama yüzde 8.2'lerde tahsilat yapılabiliyordu. Şimdi 53 lira ödemeleri yeterli olacak. SGK bu kesimler için 6.7 milyar liralık bir tutardan vazgeçecek.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?