Sigorta prim üretimi sıralaması açıklandı
Bireysel emeklilik sistemine göre emeklilik hakkı kazanan katılımcıların yaklaşık yarısı, parasını sistemde tutup aylık birikime devam ediyor. Emeklilik hakkını kullananlar ise 'toplu para' alıp sistemden çıkıyor.
Türkiye'de fiilen 2004'te başlayan ama özellikle 2013'te devreye giren yüzde 25'lik devlet katkısıyla ivme kazanan bireysel emeklilik sisteminden (BES), emeklilik hakkı kazananlar da artıyor. BES'ten emekli olmak için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Bu kapsamda bakıldığında EGM verilerine göre 17 Şubat itibariyle BES'ten emekli olanların sayısı yaklaşık 47 bin kişiye ulaştı. Ancak bu sayı, gönüllü BES'te 6,7 milyondan fazla kişi olduğu düşünüldüğünde gerçekte daha yüksek. Birçok kişi sistemden çıkmadan ödemeyi sürdürüyor. Bu yolu tercih edenlerin oranı yüzde 40-50 arasında.
SİSTEMDE 20-25 YIL KALMALI
Bu noktada Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer'in şu vurgusu dikkat çekici: "Gerçek emeklilikten' bahsetmek için bir katılımcının 20-25 yıl sistemde kalmış olması gerektiğini düşünüyorum." Göçer, şöyle devam etti: "Çünkü BES fonları kartopu etkisiyle büyüyor ve onu büyüten en büyük faktör zaman. Örneğin; ayda 250 lira katkı payı ödeyerek sisteme giren bir katılımcının 56 yaşında emeklilik hakkı kazandığında tahmini birikimi bugünün parasıyla devlet katkısı dahil 92 bin lira. Eğer emeklilik hakkını kullanmayıp 10 yıl daha sistemde kalırsa birikimi 141 bin liraya ulaşır. Hele devlet katkısının yüzde 100'ünün hak edildiği bu dönemde ödenen tüm katkı payları için yüzde 25 devlet katkısının tamamını hemen aldığını eklediğimizde daha da çarpıcı hale geliyor."
Emeklilik hakkını kullananlar ise bugün için daha çok "toplu para" alarak BES'ten çıkmayı tercih ediyor. Bu yönetimi tercih edenlerin oranı da yüzde 85-95 arasında değişiyor. Emeklilik hakkını kazanan diğer kişiler ise "planlı geri ödeme" ve "gelir sigortası" seçeneklerini tercih ediyor.
GELİR SİGORTASI BEKLEMEDE
Planlı geri ödemede biriken paranın katılımcı tarafından belli periyodlarla (aylık, 6 aylık gibi) alınmasını içeriyor. Gelir sigortası ise "sigortalı veya bildirdiği lehdar"ına genelde ömür boyu ve aylık olarak maaş gibi ödemeleri düzenleyen sözleşmeyi ifade ediyor. Sigorta şirketleri aynı zamanda bu tür maaşlara, üzerinde anlaşılacak periyod (örneğin yıllık) ve kriterle (TÜFE gibi) zam yapmayı da taahhüt ediyor. Zaman içinde BES'in ana unsurlarından birinin bu olması öngörülüyor. Ancak sektör bu işin henüz başında. Çünkü BES şirketlerinin gelir sigortasına uygun ürünler geliştirmesi ve satışa sunması gerekiyor. Bu konuda gereken mevzuatın Hazine'ce oluşturulduğu, ancak BES şirketlerinin henüz gelir sigortası ürünü çıkarmadığını belirten Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, şu bilgileri verdi:
YÜZDE 5 EK DEVLET KATKISI
"Bu tür ürünler için çalışmalar sürüyor. Örneğin mortalite tabloları inceleniyor. Risklerle ilgili hesaplamalar devam ediyor. Hazırlanacak ürünlerle ilgili daha sonra Hazine ile de görüşmeler yapılacak. Önümüzdeki dönemde bu tür ürünler çıkacak. Ayrıca bildiğiniz gibi sektörün bu aralar temel önceliği 'otomatik katılım.' Sektör enerjisini daha çok bu alana harcıyor. Sistemin doğru işlemesi için yoğun bir çaba var." Ayrıca otomatik katılım kapsamında, emeklilik hakkı sonrası birikimini en az 10 yıllık gelir sigortası sözleşmesiyle almayı tercih eden çalışanlara birikimin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı verileceğini hatırlatan Erkan, bunun da gelir sigortasını daha cazip hale getireceğini düşünüyor.
YÜZDE 50'SİNİN BİRİKİMİ 50 BİN LİRANIN ALTINDA
Allianz Yaşam ve Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez, emeklilik hakkını elde eden katılımcıların yaklaşık yüzde 50'sinin ortalama birikiminin 50 bin lira olduğunu hatırlatarak şu noktaya dikkat çekti: "Bu birikim tutarının taksitlendirilmesi sonucu elde edilecek gelirin tutar olarak düşük kalması nedeni ile çoğunluk birikimlerini toplu olarak almayı tercih etmektedir." Türkölmez, bu nedenle makul seviyede bir gelir elde edebilmek için 20 ila 30 yıl arasında bir birikim ve yatırım süresi gerektiğini vurguladı. Bu tür bir birikime ulaşıldığında; gelir planlarına ve gelir sigortasına olan talep de artacak.
PRİM ÜRETİMDEN ACENTELER YÜKSELİŞTE!
-Sigorta sektöründe geçen yıl üretilen toplam 40,5 milyar liralık prim üretiminin yüzde 61,1'i acenteler eliyle sağlandı. Bu oran 2015'te yüzde 59'du.
- TSB verilerine göre acentelerin hayat dışı branştaki payı yüzde 66,1'den yüzde 68,9'a çıkarken, hayat branşında yüzde 7,5'ten yüzde 5,5'e indi.
- Prim üretiminde ikinci sırada bankalar var. Bankaların payı genelde yüzde 22,3'ten yüzde 21,8, hayat dışında yüzde 14,3'ten yüzde 13,2'ye düşerken, hayat branşında yüzde 79,9'dan yüzde 82,9'a yükseldi.
- 2016 yılında ayrıca genel prim üretiminde brokerlerin payı yüzde 10,7, şirket merkezlerinin payı yüzde 5,3 oldu. Bu oranla 2015'te sırasıyla yüzde 11,2 ve yüzde 6,2 idi.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?