BES'te otamatik katılım ikinci aşaması başlıyor



Kamu ve 250 üzerinde çalışanı bulunan özel sektör kurumları, 1 Nisan 2017'den itibaren Otomatik Katılım Sistemi'ne giriş yapmaya başlayacak.

- Kamu ve 250 üzerinde çalışanı bulunan özel sektör kurumları, 1 Nisan 2017'den itibaren Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) giriş yapmaya başlayacak.

Katılım Emeklilik açıklamasına göre, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) kapsayıcılığının artırılması, sistemin tabana yayılması ve düşük tasarruf oranlarının yükseltilmesi amacıyla 1 Ocak'tan itibaren kademeli olarak gerçekleşen OKS'de 1 Nisan itibarıyla ikinci aşamaya geçilecek. İkinci aşama ile 2,5 milyon memur ile 1,5 milyon özel sektör çalışanı olmak üzere yaklaşık 4 milyon kişinin OKS'ye geçişi sağlanacak.

Süreci değerlendiren Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, "Deneyimlerimiz sayesinde ikinci aşamanın daha başarılı olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu bakış açısıyla yeni sürecin hem sektör açısından hem de Katılım Emeklilik açısından daha verimli geçeceğine işaret eden Sincek, 2017 başı itibariyle başlayan ilk aşamada OKS'ye dahil olanların sayısının 763 bini bulduğu, OKS'de fon tutarının ise 104,5 milyon TL'ye ulaştığı bilgisini paylaştı.

Katılım Emeklilik olarak kendilerinin de yeni altyapı yatırımları ve eğitimlerle OKS'ye iyi hazırlandıklarını dile getiren Sincek, şunları kaydetti:

"45 şirketin OKS işlemlerini başarıyla gerçekleştirdik. 120 binden fazla kişinin otomatik katılımla sisteme dahil olmasına aracı olduk. Şimdi ikinci aşamaya daha deneyimli şekilde giriyoruz. OKS'de ikinci aşamayla ilgili sisteme katılımın ve sistemde kalmanın daha iyi gittiğini göreceğimizi düşünüyorum. İlk dönem sonuçlarından sektör olarak ve şüphesiz biz de kendi derslerimizi çıkardık. Burada çalışanlarda oluşmuş yanlış ve eksik algılar önümüzde bariyer olarak duruyor.

İnanıyorum ki sistem sürdükçe ve işledikçe insanlar avantajlarını görmeye başlayacak ve bu algıları pozitife çevirmeyi başaracağız. Katılım emeklilik olarak 120 binden fazla çalışanın sisteme katılımını, 70 bin kişinin sistemde kalmasını sağlayarak ve 7,3 milyon TL'lik fon büyüklüğüne ulaşarak bu alanda iyi bir başlangıç yaptık. Ayrıca OKS'ye dahil olan tüm çalışanların yüzde 52'sinin faizsiz fonları tercih etmiş olması sevindirici bir haber."

- "Tasarruf alışkanlıklarının değişmesi gerekli"

Sincek, Otomatik Katılımın avantajlarından kamu kurum çalışanları ve 250 ile üzerinde çalışanı olan özel sektör çalışanlarının da yararlanmaya başlayacağını bildirdi.

Otomatik Katılımda yüzde 25 devlet katkısı avantajının mevcut olduğunu, ayrıca cayma hakkını kullanmayıp sistemde kalan katılımcılara bir defaya mahsus olmak üzere bin TL tutarında ek devlet katkısı sağlandığını hatırlatan Sincek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu eşsiz avantajlardan yararlanmak isteyenler Otomatik Katılıma girip sistemde kalacaklar ve tasarruf oranlarımız da yükselecek. Ülkemizdeki tasarruf ve gelecek planlama alışkanlıkları artık değişime uğramalı. Bu amaçla genel bir tasarruf seferberliğine ihtiyacımız var. Okullarda tasarrufla ilgili ders içerikleri öne çıkarılmalı, tasarrufla ilgili yediden yetmiş yediye herkese eğitimler verilmeli.

Kısacası tasarruf ve gelecek planlama ile alışkanlıklarımızı toplumsal olarak değiştirecek aksiyonları almaya ihtiyacımız var. Katılım Emeklilik olarak katılımcılarımız nezdinde finansal okur yazarlık düzeyini yüksek tutmak ve tasarruf anlayışını yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu bakış açısıyla da OKS'de ikinci dönem çalışmalarımızı gayretle sürdürüyoruz."

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?