Sosyal güvenlikte yeni düzenlemeler



1 Nisan, milyonların yüzünü hayata geçen yeni düzenlemelerle güldürdü.

Bugünden itibaren hayata geçen düzenlemeler, milyonların cebini rahatlatacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri düştü, borçların silinmesi için süreç başladı.

4 milyon çalışana ikinci emeklilik, gurbetçiye ise KDV'siz ev imkanı geldi. Araç sahiplerinin yüzü de tavan fiyatın getireceği trafik sigortası primlerindeki düşüşle gülecek. İşte sevindiren düzenlemeler:

Borçlar siliniyior

GSS prim borçlarına da yapılandırma imkanı geldi. Bugünden itibaren 12 ay içinde gelir testine başvurulursa, faizler ve gecikme zamları silinecek.

Borç; ödenmemiş olan aylık prim borcu aslının ait olduğu aya ilişkin tutarı 53,33 lira ve üzerindeyse 53,33 lira üzerinden, 53,33 liranın altındaysa tahakkuk eden borç tutarı üzerinden yeniden hesaplanacak. Böylece borç önemli ölçüde azalacak ve 12 taksitte ödenebilecek.

KDV'siz konut

Gurbetçiye ve yabancılara KDV'siz konut düzenlemesi bugün hayata geçti. Konut veya işyeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye'ye getirilmek kaydıyla; 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'ye yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya işyeri teslimlerine KDV uygulanmayacak. Ancak bu gayrimenkuller 1 yıl satılamayacak.

Teşvikte kolaylık

Daha önce kayıt dışı çalışanlar için işverenlere getirilen 1 yıllık teşvik yasağı yumuşatıldı. Bundan sonra çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı belirlenen işyerleri, ilk tespitte 1 ay süreyle, ilk tespitten itibaren 3 yıl içinde tekrar eden her bir tespit için ise 1 yıl süreyle teşvik yasağına maruz kalacak.

Sigorta parasına iade

Trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması da bu ay başlıyor. Böylece fahiş sigorta prim ücretleri son bulacak. 20 milyon sürücüyü ilgilendiren bu düzenleme sonrası daha önce yüksek fiyatla sigorta yaptıranlar, şirketlere başvurarak fazladan ödedikleri primlerini geri alabilecek.

Primler düştü

GSS primleri düştü. Gelir seviyesine göre her ay 71,10, 213,30 ve 426,6 lira şeklindeki 3 ayrı prim tarih oldu, bugün 53,33 liralık tek prim dönemine geçildi. Hane içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden (592,5 lira) az olanlar gelir testi yaptıracak ve prim ödemeyecek.

Ancak gelir testi yapılmazsa prim herkes için 53,33 lirada eşitlenecek. Aylık 53,33 lira ödeyen sağlık güvencesine girecek. Kendisiyle birlikte eşi, çocukları, bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası da sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

4 milyona ikinci emeklilik

45 yaş altındaki çalışanları ilgilendiren Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik katılımda, bugün ikinci aşama başladı. Kamu çalışanları ile 250 ve bin arası personeli bulunan özel sektör firmalarında görev yapanlar bugünden itibaren sistem kapsamına girdi.

Yaklaşık 2.5 milyonu memur ve 1.5 milyonu özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişiden otomatik olarak, prime esas kazancın yüzde 3'üne karşılık gelen tutarda Bireysel Emeklilik Sistemi kesintisi yapılacak. Çalışanlar sistemde kalırsa 3'lü devlet katkısı teşviğinden de yararlanacak.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?