Memurların hizmet borçlanmasında fayda var mıdır?
Memurların hizmet borçlanmasında fayda var mıdır? Borçlanılan her süre emeklilik yaşını düşürür mü?
Her borçlanılacak süre emeklilik yaşını düşürmez:
Memurların hizmet borçlanmasında fayda var mıdır? Borçlanılan her süre emeklilik yaşını düşürür mü?
Sosyal güvenlik kanunlarında memurlara hizmet borçlanarak, hizmet sağlayan kurallar bulunmaktadır. Bu borçlanma, yani Sosyal Güvenlik Kurumuna belirli bir tutar ödemek suretiyle kazanılan hizmet süreleri olmaktadır. Genelde memurluğa girmeden önce veya memurluk sırasında bu görevinden ayrılmak suretiyle herhangi bir görev aylığı alınmadan ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödenmeden geçen süreler olmaktadır.
Memurlar genel olarak emeklilik şartlarından olan hizmet ve/veya yaş gruplarını daha erken tamamlamak için hizmet satın alarak bu şartları daha önce tamamlamak düşüncesinde olabilmektedirler.
Memurların hizmet kazandıracak sürelerin neler olduğu 2008 yılı Ekim ayından önce veya sonra göreve başlamış memurlar için uygulanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 41 hükmünde belirlenmiştir. Ancak, 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış memurlar için 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kuralları halen geçerli olarak uygulanmaktadır.
Yazımızda, bu sürelerden genelde işlevi yoğun olan askerlik süresi ile ücretsiz izin sürelerinin borçlanılması halinde memura faydasının neler olduğu, zararlarının olup olmadığı, bu borçlanmaların yapılmasına gerek olup olmadığı konularını değerlendireceğiz.
GENEL BİLGİLER:
5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanan memurlar HİZMET + YAŞ GRUBU = EMEKLİLİK şartını taşımaları gerekmektedir. Madde 39 ve Geçici Madde 205 hükmü bu kuralları içermektedir.
8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış olan Devlet Memurlarından erkek memurlar için 25, kadın memurlar için 20 hizmet yıllarının olması ve kademelendirilmiş yaş gruplarını tamamlamış olmaları şartı aranır.
Kademelendirilmiş yaş gruplarının bulunmasında 23/05/2002 tarihi baz alınır. Bu tarihe kadar olan hizmet süresi az olanın emeklilik yaş grubu yüksek, hizmet süresi fazla olanın emeklilik yaş grubu düşük olur.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra ve 2008 yılı Ekim ayından önce göreve başlamış olan Devlet Memurlarından erkek ve kadın memurlar için emeklilik hizmet süresi aynıdır. Her iki grup için de 25 yıl hizmet sürelerinin olması gerekir. Yaş grubu olarak kadın memurlar 58, erkek memurlar ise 60 yaşını doldurmaları gerekir.
2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar için emeklilik koşullarında ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükümleri uygulanır.
ASKERLİK SÜRESİNİN BORÇLANILMASI:
-Askerlik süresi borçlanılsın veya borçlanılmasın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 84 hükmü gereği, memurun kazanılmış hak aylık intibakında, yani ek göstergesinin yükseltilmesini sağlayan intibak işleminde değerlendirilir. Bu memur için faydalı bir durumdur.
-8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış memurun askerlik süresi de bu tarihten önce ise bu süreyi borçlanması bu memurun hizmet süresini 23/05/2002 tarihi itibariyle çoğaltacağından emeklilik hizmet ve emeklilik yaş grubunu daha erken sağlayabilecektir. Bu durum memur için faydalı bir durumdur. Bu borçlanmanın mutlaka 23/05/2002 tarihinden önce yapılması şeklinde kısıtlayıcı bir hüküm olmadığından bugün için dahi borçlanılma yapılması fayda sağlayabilir.
-Askerlik süresi borçlanılırsa, bu süre memura emekli ikramiyesi ödenecek süreye dahil edilir. Borçlanılmamışsa emekli ikramiyesi süresine dahil edilmez.
Bu konuda tavsiyemiz: Borçlanma tutarları memurun Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintileriyle aynı olacağından yüksek tutar olabilir. Şayet memura hizmet ve emeklilik yaş grubu açısından bir avantaj sağlıyorsa yapılabilir. Borçlanma yapılmadan önce hem tutar hem de hizmet ve emeklilik yaş grubunda sağlayacağı faydanın tespit edilmesini tavsiye edebiliriz.
-Askerlik süresinin tamamının borçlanılması zorunlu değildir. Memur istediği süre kadar borçlanma yapabilir.
ÜCRETSİZ İZİNDE GEÇEN SÜRELERİN BORÇLANILMASI:
-5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 72 hükmündeki kurallar uygulanır. Buna göre memurlar isterse ücretsiz izin sürelerini her ay Sosyal Güvenlik Kurumuna borç tutarını yatırırlar, isterlerse daha sonra borç tutarının tamamını yatırırlar ve bu süreleri hizmet olarak kazanırlar.
-Ücretsiz izinde geçen sürelerin borçlanılması emeklilik hizmet süresini artırır.
-Ücretsiz izinde geçen süreler borçlanılırsa emekli ikramiyesi ödemesinde hizmet süresine ilave edilir.
-Memur ücretsiz izin süresinin istediği kadar kısmını borçlanabilir.
Her Askerlik veya Ücretsiz izin süresinin borçlanması emeklilik yaşını düşürmez:
8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış memurlar için emeklilik yaşının düşürülebilmesi için askerlik veya ücretsiz izin süresinin mutlaka 23/05/2002 tarihinden önce geçmiş olan süre olması gerekir. Şayet askerlik veya ücretsiz izin süresi 23/05/2002 tarihinden sonra ise memur için emeklilik yaşını düşürmez.
8 Eylül 1999 tarihinden sonra göreve başlamış memurların askerlik veya ücretsiz izin borçlanmaları:
Bu tarihten sonra başlayanların askerlik veya ücretsiz izin sürelerinin borçlanmaları emeklilik yaşlarını düşürmez. Sadece hizmet, ikramiye sürelerinde değerlendirilir.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?