Doğum yardımından kimler yararlanabilir?



Doğum yardımı halk arasındaki adı ile 'doğum parası', hükümetin uygulamaya koyduğu en önemli sosyal projelerden birisidir. Bugüne kadar binlerce anne bu yardımdan yararlandı. Ancak yine de birçok yardımda olduğu gibi doğum yardımında da bazı tereddütler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle doğum yardımından kimlerin ve nasıl yararlandığını sizlere anlatmaya çalışacağız.

DOĞUM YARDIMI NEDİR?

Doğum yardımı 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Ek-4'üncü maddesi doğrultusunda 15/052015 tarihinden itibaren Türk Vatandaşlarına ve mavi kart sahiplerine her canlı doğum için yapılan ödemelere verilen isimdir. Buna göre, bu tarihten sonra doğan birinci çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklara ise 600 TL ödeme yapılmaktadır.

Doğum yardımı, 15/05/2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilmektedir. Ancak ödemeye esas çocuk sırasının tespitinde, 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dâhil edilmektedir.

DOĞUM YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Doğum yardımı annenin sağ ve Türk Vatandaşı olması durumunda anneye verilmekte, başvurular ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında Konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise ilgili kurumlarına yapılmaktadır.

Ayrıca doğum yardımında kriter 15 Mayıs 2015 tarihidir. Bu tarihten sonra doğum yapanlar bu yardımlardan yararlanabilirler. Örneğin, 16 Mayıs'ta ikinci çocuğunuz doğdu, bu çocuk için ikinci dilimden yardım alabilirsiniz. Yani ikinci çocuk için 400 TL doğum yardımı alabilirsiniz. 15 Mayıs'tan önceki doğumlar için ise bir yardım talebinde bulunamazsınız. Sadece, bu tarihten önce gerçekleşen doğumlar, sıralamayı değiştirir ve yardım tutarınız farklı olur. 15 Mayıs 2015 tarihiden önce iki çocuğunuz oldu ise bu tarihten sonra da üçüncü çocuğunuz dünyaya gelirse siz üçüncü çocuk yardımından yararlanabilirsiniz. İkisi için ise bir talepte bulunamazsınız.

İKİZ BEBEKLER DOĞUM YARDIMINDAN NASIL YARARLANIR?

İkiz çocukların doğum yardımından yararlanma kriterleri de, diğer çocuklarla aynıdır. Öncelikle 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapılmış olması gerekiyor. İkinci olarak, her iki çocuk da doğum yardımından yararlanabilir. Ancak bu kez saat fakı baz alınarak iki çocuk için iki farklı ödeme yapılır. İlk doğan bebek için 300 TL ikinci doğan bebek için ise 400 TL'lik yardım yapılır. Aile her ikiz doğan bebekler için de iki ayrı yardım alabilir. Bunun için izlenecek yöntem tek doğumlarla aynıdır.

YABANCI UYRUKLU ANNELER DE YARDIMDAN FAYDALANABİLİR Mİ?

Yabancı uyruklu annelerin de doğum yardımından yararlanıp yararlanmayacağına yönelik çok sayıda soru geliyor. Bu konuda net düzenleme yapıldı. Buna göre, doğum yardımından yararlanmak için öncelikle Türk Vatandaşı ve Mavi Kart sahibi olmak gerekiyor. İkinci olarak, anne Türk değil ancak baba Türk Vatandaşı. Bu durumda ise devlet doğum yardımında bulunuyor. 'Çocuğumun annesi Türk Vatandaşı değil, Ben Türk Vatandaşıyım. Doğum yardımından yararlanabilir miyim' şeklinde sorular geliyor. Bu tür durumlarda aileler, doğum yardımından yararlanabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Ancak burada da, canlı doğum ve doğum tarihlerinin 15 Mayıs 2015'ten sonra olması kriteri aranmaktadır.

DOĞUM YARDIMINDA ÇOCUK SINIRI VAR MI?

Doğum yardımında bir süre öngörülmedi. Başvuru için son tarih bulunmamaktadır. Yardımlar süreklidir. Ayrıca doğum yardımında çocuk sınırı da yoktur. Burada hatırlatmakta fayda var. Doğum yardımları annelere ve canlı doğumlar için verilmektedir. Başvurular ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine yapılmaktadır.

DOĞUM YARDIMINDAN KAÇ KİŞİ YARARLANDI?

Bu kapsamda, bugüne kadar 2 milyon 497 bin 522 anne doğum yardımından faydalanırken, toplam 1 milyar 86 milyon 998 bin 581 lira ödeme yapıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın verilerine göre bu yıl en fazla doğum yardımının yapıldığı temmuz ayında, 108 bin 317 çocuk için 105 bin 330 anneye 45 milyon 997 bin 330 lira ödemede bulunuldu.

Temmuzda, 40 bin 539 ilk, 33 bin 731 ikinci ve 33 bin 926 üçüncü ve sonraki yeni doğan çocuklar için ödeme gerçekleştirildi.

Temmuz ayı ödemesi kapsamında, çocuk sayısına göre en çok ödeme alan ilk beş il de belli oldu. 17 bin 737 annenin doğum yardımı aldığı İstanbul ilk sırada yer alırken, bunu 6 bin 520 rakamı ile Bursa, 5 bin 164 rakamı ile Şanlıurfa, 4 bin 659 rakamı ile İzmir, 4 bin 194 rakamı ile Gaziantep izledi.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?