Yıllara oranla zorunlu trafik sigortası priminde neler değişti?
Sigorta şirketlerinin 9 ayda 240 milyon lira zarar ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, tavan fiyat uygulamasına yüzde 5 zamla 2018'de de devam edileceğini söyledi. Bu yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre poliçe sayısı yüzde 6 artarken, fiyatlar da yüzde 12 düştü.
Trafik sigortasında tavan prim uygulaması deyim yerindeyse arapsaçına dönen prim fiyatlarını düzene soktu. Genelgeye göre, yapılan değerlendirme sonucunda, söz konusu sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12 Nisan-31 Aralık tarihlerinde uygulanmak üzere zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı kararlar alındı. Otomobilde 4. basamakta (daha önce araç sahibi olmayan kişiler) baz alınan tavan fiyat 807 lira olarak belirlendi. Peki yıllara oranla zorunlu trafik sigortası priminde neler değişti? 2015 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 7.3 milyon otomobilden 2 milyarın üzerinde gelir sağlandı. Toplam rakama bakacak olursak (otomobil, taksi, kamyonet, minibüs vb.) 12 milyon alt branş teminat adeti ise lira karşılığı ise 4 milyar 392 milyon oldu. Yüksek prim maliyetlerinden yakınan vatandaşlar ise 2016'nın ilk 9 ayında sadece otomobil tarafında 7 milyon 498 bin alt branş teminat poliçesi aldı. Bu da yaklaşık 4 milyar 756 milyon liraya denk geldi. 2017'de ise aynı dönemde tavan fiyat uygulamasının da etkisiyle 7 milyon 993 bin otomobil, 12 milyon 746 adet araç zorunlu trafik sigortası poliçesine imza attı. Otomobilin karşılığı 4 milyar 277 milyon liraya denk gelirken, toplamda bu rakam 7 milyar 952 lirayı buldu. Yani 2016-2017 döneminde zorunlu trafik sigortasında elde edilen gelir toplamda yüzde 12 düştü. Poliçe sayısı ise aynı dönemde yüzde 6 arttı. Yani tavan fiyat uygulamasıyla birlikte araç sahipleri poliçelerini yeniledi ve daha az ödedi. Adet bazında bakacak olursak, yine ilk 9 aylık dönemde geçen yıla göre otomobilde ortalama 634 lira olan zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatı 535 liraya düştü. Toplamda ise bu rakam 752 liralardan, 624 liraya kadar indi. Yani poliçe adetine göre baktığımızda tavan fiyat uygulamasıyla birlikte zorunlu trafik sigortası poliçe ücretleri ortalamada neredeyse yüzde 15 düşüş kaydetti.
SEKTÖR 240 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "2017 yılı kasım ayı itibarıyla trafik sigortalarındaki ortalama prim, uygulama öncesi 2017 mart ayına göre nominal olarak yaklaşık yüzde 19, reel olarak yüzde 28 düştü" ifadelerini kullandı. Hazine Müsteşarlığınca sigorta şirketlerinin 9 aylık teknik sonuçlarının analiz edildiğini anlatan Şimşek, bu sürede sektörün yaklaşık 240 milyon liralık zarar ettiğini tespit ettiklerini, bu zararın da 9 aylık prim üretiminin yüzde 3'üne denk geldiğini söyledi. Zararın geçmiş yargı kararları çerçevesinde ayrılan karşılıklar nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden Şimşek, "Geçen yıl yaptığımız yasal düzenlemelerle yargı kararları ile ilgili sorun çözümlendi ancak geçmişten gelen davalık dosyalar nedeniyle karşılıklar ayrılmaya ve gider yazılmaya devam ediyor" dedi.
AZAMİ PRİME 2018'DE DE DEVAM YÜZDE 5 ZAM
Mehmet Şimşek, yılın son 3 ayında da şirketlerin teknik zarar trendinin devam edeceği değerlendirildiğini belirterek, "Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere 2018 yılı başında yüzde 5 artış olacak. Bu suretle Hazine, ilgili yönetmeliğin kendisine verdiği prim tavanını yüzde 10 artırma yetkisini, yüzde 5 olarak kullanmış olacak" dedi. Mevcut uygulamada azami prim tutarlarına uygulanan yüzde 1,5 oranındaki aylık artışlarda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğinin altını çizen Şimşek, vatandaşlarla birlikte sigorta sektörünün de zarar etmeyeceğini kaydetti.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?