Emekliye ek ödeme vergi iadesi nedir?



Bu ay SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de memur emeklilerine de yüzde 5.69 zam yansıtıldı. Maaşlara bu artış eklenirken, ayrıca aylığın yüzde 4'ü oranındaki ek ödeme de yükseldi. Üstelik 2018 zamlı emekli maaşları e-devlet'te de yer aldı. E-devlet'e girerek emekli maaşınızı takip edebilir, emekli maaşına gelen zamı kontrol edebilirsiniz.

Emeklilerin zam sistemi kurumlara göre farklılık gösteriyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammını enflasyon, memur emeklilerinin artışını ise toplu sözleşme belirliyor. Ancak Ocak zammı hem SSK ve Bağ-Kur emeklileri hem de memur emeklileri için yüzde 5.69 çıktı. Çıplak maaşlara bu artış eklenirken, ayrıca her ay ödenen aylığın yüzde 4'ü oranındaki ek ödeme de yükseldi.

EMEKLİNİN ZAM ORANI NASIL HESAPLANIYOR?

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak ve Temmuz'daki zam oranlarını bir önceki 6 aylık dönemdeki enflasyon belirliyor. Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 6 aylık değişim, SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranlarını gösteriyor. Bu da Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileriyle ortaya çıkıyor. Emekliler, artış oranlarını zam aylarında öğreniyor. SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Ocak zamlarını ayın 3'ünde öğrendi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2017'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.69 oldu. Bu da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammını yüzde 5.69 olarak gösterdi.

MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAM HESABI NASIL?

Yaklaşık 2 milyon memur emeklisinin zam oranı ise toplu sözleşmede belirleniyor. Örneğin; geçtiğimiz Ağustos'ta imzalanan toplu sözleşmede memur emeklilerinin Ocak 2018 zammı yüzde 4 olarak belirlendi. Ayrıca 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyon Temmuz 2017'deki yüzde 4'lük zam oranını aşarsa, enflasyon farkı verileceği karara bağlandı. 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 5.69 çıktığı için, memur emeklilerine yüzde 1.69'luk enflasyon farkı oluştu. Memur emeklilerinin böylece yüzde 4'lük Ocak zammı, enflasyon farkıyla yüzde 5.69'a ulaştı.

ZAM EMEKLİ MAAŞINA NASIL YANSIYOR?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin çıplak maaşlarına oluşan enflasyon zammı ekleniyor. Posta'daki habere göre, örneğin; 6 aylık enflasyona göre Ocak zammı yüzde 5.69 çıktı. Emeklilerin bu ay maaşları yüzde 5.69 artış eklenerek ödenecek. 2 bin lira olan net maaş, bu aydan itibaren 2 bin 113 lira 80 kuruş (2.000 x % 5.69) olarak yatırılacak.

EMEKLİYE EK ÖDEME (VERGİ İADESİ) NEDİR?

Tüm emeklilerin hesabına her ay çıplak maaşlarının yanı sıra ek ödeme de yatırılıyor. Bu, maaşın yüzde 4'ü (çok düşük maaşlılarda yüzde 5) oranında oluyor. Bu ödeme yeni değil, geçtiğimiz aylarda da veriliyordu. Bankaya her ay yatırılan paranın içinde çıplak maaşın yanı sıra bu ek ödeme de bulunuyor. Maaş arttığında ek ödeme de artıyor. Örneğin; 2 bin lira çıplak maaşı olan, aylık 80 lira (2.000 x % 4) da ek ödeme alıyordu. Emeklinin hesabına 2 bin 80 lira (maaş + ek ödeme) yatıyordu. 2 bin liralık maaş bu ay yüzde 5.69 zamla 2 bin 113 lira 80 kuruşa çıktı. Ek ödeme artık bu yeni maaş üzerinden hesaplandığından 84,55 liraya (2.113,80 x % 4) yükseldi. Emeklinin eline bu aydan itibaren 2 bin 198 lira 35 lira (2.118,80 + 84,55) geçecek.

EMEKLİ MAAŞI E-DEVLET'TE

İnternetten emekli maaşı bilgisi emekli maaşı hesaplama ve sorgulama uygulaması ile alınabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. E-Devlet sisteminde vatandaşlar emekli maaşı hesaplama ve sorgulama işlemlerini kimlik doğrulaması yaparak, 7 gün 24 saat gerçekleştirebiliyor. e-Devlet sistemi üzerinde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının dijital hizmet uygulamalarının kullanılabilmesi için öncelikli olarak e-Devlet sistemi üzerinde kimlik doğrulaması yapılması gerekliliği bulunuyor. Bu aşamada vatandaşlar e-Devlet şifresi ile dahi e-Devlet kimlik doğrulaması yaparak, online emekli maaşı sorgulama işleminden yararlanabiliyor.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?