SGK'dan gelir testi uyarısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü Ömer Çalışkan, kısa adı GSS olan Genel Sağlık Sigortası'nın zorunlu olduğunu, bu sigortadan faydalanma durumunun kişisel isteğe bağlı olmadığını, devlet tarafından tüm vatandaşların sağlık güvencesi altına alındığını bildirdi.

Makamında basın toplantısı düzenleyen SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Yeşil Kartlılar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların da artık GSS kapsamına alındığını söyledi. Bu konuda yaşanan tereddütlere açıklık getiren Ömer Çalışkan, "Vatandaşlarımızın kafasındaki soru işaretlerini kaldırmak istiyoruz. Bu yeni durum iki şeyi kapsıyor. Bunlardan bir tanesi, eski adıyla Yeşil Kart ile devlet hastanelerinden sağlık yardımlarını alıp, faturası bizim tarafımızdan ödenmeyen toplumun bir kesimiydi. Yeşil Kartlarla ilgili geçiş süreci oluşturuldu. 1 Ocak 2012 tarihinden önce alınmış Yeşil Kartların vizeleri devam ettiği müddetçe her hangi bir işleme gerek kalmaksızın SGK'nın anlaşmalı olduğu sağlık kuruluşlarından sağlık yardımlarını alabilmekteler. Bunlarla ilgili bir işlem yapmıyoruz. Diğer kesim ise hiçbir sosyal güvencesi olmayan Yeşil Kart kapsamına da girmeyen vatandaşlarımızın durumuyla ilgili soru işaretleri oluşuyor. Teşkilatımız bu vatandaşlarımızın bilgilerini sistemden çekti ve PTT ile yapılan protokol çerçevesinde adreslerine tebligatlarını göndermeye başladı. Vatandaşlarımızın adreslerine yapılan tebligatı beklemeden 31 Ocak 2012 tarihine kadar iş ve işlemlerini yaptırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmeleri gerekiyor. Burada ikili bir ayrım söz konusu. İş ve işlemlerin bir kısmı başka kurum tarafından yapılacak, bir kısmı da bizim tarafımızdan yapılacak" dedi.

GELİR TESTİ YAPTIRMAYANA YASAL TAKİP
SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, GSS hizmetinin ayrımsız olarak özellikle sosyal güvencesi bulunmayan bütün vatandaşları doğrudan kapsadığını, devletin vatandaşına doğrudan uyguladığı zorunlu bir sağlık hizmeti olduğunu belirtti. GSS'nin kişilerin isteğine bağlı olmadığını vurgulayan Çalışkan, "Şöyle bir algı oluşabilir, 'ben sağlık hizmeti almak istemiyorum, prim de ödemeyeceğim' dedikleri taktirde vatandaşlarımız bir yanılgı içine düşecek. Bunun altını önemle çizmek istiyorum, bu artık zorunlu. Kişinin isteğine bırakılmadı. Kurumumuz 'gelir testi' için müracaatta bulunmayan vatandaşlarımızla ilgili takip işlemi yapacak. Gelir tespiti için kazançları asgari ücretin üçte birinin altında olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödenecek. Bu kişilerin tescilleri yapılarak aktivasyonları tamamlanacak" dedi.

SGK İl Müdürü Ömer Çalışkan, gelir testi sonucunda asgari ücrete kadar olan kısmında bir gelir olduğunda o günkü rakamlarla 36 TL, asgari ücret ile 2 katına kadar olan gurubun 107 TL, asgari ücretin 2 katı ve daha yukarısının 214 TL prim ödeyeceğini açıkladı. İl Müdürü Çalışkan, "Eğer vatandaşlarımız gelir testine müracaat etmezse ne olacak? Bu kişilerin bilgileri bizde mevcut olduğu için ve gelir tespiti yaptırmadıklarını bildiğimiz için, tescillerini zaten reysen yaptık. Şu andaki aşama primi ne kadar ödeyeceğine yönelik. Kurum olarak testi yaptırmayan ve yaptırmak istemiyorum diye beyan eden kişilere biz asgari ücretin iki katı geliri var kabul ederek işlem yapacağız. Ben istemiyorum bile dese bu tahakkuklar yapılacak" diye konuştu.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?