E-Devlet Sistemi Nedir ve Nasıl Giriş Yapılır?



E-Devlet Şifresiyle Sisteme Giriş Yapmak için Buraya Tıklayınız

Pek çok kamu işlemimizi yapabildiğimiz E-Devlet sistemi günden güne daha da önem kazanmaktadır. E-Devlet şifresi alarak pek çok hizmetlere ulaşabilirsiniz.Peki E-Devlet sistemi nedir ve E-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır? E-Devlet hakkında tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz...

Son yıllarda büyük bir hız ile gelişmekte olan teknolojinin sunmakta olduğu yeni nesil imkanlar ile birlikte internet dünyanın her yerinde son derece yoğun bir şekilde kullanılıyor. Özellikle de günümüz modern teknolojisinin hızlı gelişim ivmesinin günlük yaşamda sağladığı önemli avantajlar ve yeni nesil fırsatlar teknoloji ve internetin en yoğun şekilde her alanda kullanılmasına yol açıyor. Tüm dünya genelinde mobil cihazlar ile birlikte internetin her noktadan erişilebilir olması interneti yaşamın her alanına sokmaya devam ediyor. Bu durumda modern yaşamın internet platformu üzerinden şekillenmesi sonucunu ortaya çıkartıyor. Günümüzde artık online hizmetlerin yoğun olarak insanlardan ilgi görüyor olması ve bu alanda insanların önemli avantajlardan yararlanabiliyor olması nedeni ile günümüz modern çağında internet kamu hizmetlerinde de en yoğun şekilde kullanılıyor.

Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde devlet kurumları tarafından gelişen internet teknolojisi vatandaşlara sunulan hizmetlerde en aktif şekilde kullanılıyor. Vatandaşlara daha modern ve daha çağdaş bir hizmet kamu hizmeti sunabilme fırsatı sağlamakta olan internet teknolojisi Türkiye’deki devlet kurumları tarafından da en yoğun şekilde kullanılıyor. Günümüz Türkiye’sinde hemen hemen her devlet kurumunun vatandaşa dijital platform üzerinde sunduğu bir veya birden fazla online hizmeti bulunuyor. Ancak bu hizmetlerin tam anlamı ile dağınık bir vaziyette bulunması pek çok karışıklık ve sorun ortaya çıkartıyor. Başbakanlık tarafından dijital platform üzerinde yer alan tüm devlet kurumları ve online hizmetlerini tek bir portal üzerinde bir araya getirebilmek amacı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aracılığı ile hizmet açtırılan e-devlet sistemi bulunuyor.

Dijital platformda bulunan sanal devlet kapısı olarak da isimlendirilen e-Devlet sistemi ile artık tüm devlet kurumları ve online hizmetleri tek bir çatı altında toplanarak sanal bir devlet hizmeti olarak vatandaşlara tek bir portal üzerinden sunuluyor. Böylelikle vatandaşlar devlet kurumları ile olan işlemlerini daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli şekilde dijital platformdan yapabilme imkanına sahip olabiliyor. E-Devlet sistemi 2008 yılında hizmete başlamasından bu yana tüm Türkiye’de 21 milyon 334 bin 995 kişi tarafından kullanılan bir sanal devlet kapısıdır. Aynı zamanda da sistem içerisinde 1133 hizmet ve 170 kurum aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Vatandaşların kişisel bilgilerinin, kimlik bilgilerinin, iletişim bilgilerinin ve adres bilgilerinin yer alıyor olması ve vatandaşlara daha güvenli bir hizmet sunabilmek amacı ile Başbakanlık e-Devlet sistemi üzerinde işlem yapabilmek için 4 farklı giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapma zorunluluğu bulunduruyor. Bu kapsamda sisteme giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olarak e-Devlet şifresi ile giriş ön plana çıkıyor. Özellikle de vatandaşların her PTT şubesinden 3 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında alabildikleri kendilerine özel e-Devlet şifresi ile sisteme ilk giriş esnasında isteğe bağlı olarak farklı bir şifre belirlenerek, sonraki girişlerde bu belirlenen özel şifre kullanılabiliyor. Ancak e-Devlet şifresi ile giriş yapılması durumunda sistem içerisinde bazı devlet kurumları veya bazı online hizmetler için daha yüksek güvenlik gerektiğinden işlem yapılamıyor. Bu durum genel olarak adres değişikliği gibi işlemlerde ortaya çıkabiliyor.

Bu gibi durumlarda E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında bulunan mobil imza veya elektronik imza ile giriş yöntemleri kullanılabiliyor. Mobil imza ile giriş için GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile mobil imza yerine geçen kayıtlı özel bir şifreyle sisteme giriş yapılabiliyor. Elektronik imza ile giriş için elektronik imza tamamen modern teknolojiyi temel olarak alan bir sistemdir. Türkiye’de elektronik imza ıslak imzanın yasal geçerliliği olacak şekilde dijital platforma aktarılabilmesine olanak sağlıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar aracılığı ile alınabiliyor. Böylelikle e-Devlet sistemine giriş işlemi daha yüksek güvenlikte yapılarak tüm hizmetlerden en pratik şekilde yararlanılabiliyor. Günümüzde sürekli olarak yeni resmi kamu işlemleri de e-Devlet sistemleri içerisinde vatandaşlara sunulmaya başlanıyor.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?