Hasta haklarınızı biliyor musunuz?



Sağlık kurumuna, hem bozulan sağlığımızı yeniden kazanmayı hem de eskisi gibi mutlu olmayı bekleyerek başvururuz. Burada karşımıza çıkan uygulamalar ve karmaşık işlemler ise bazen "daha da hasta oldum" dememize neden olabilir.

STANBUL Kemerburgaz Üniversitesi'nde (İKBU) düzenlenen eğitim programında öğrencilere hasta haklarıyla ilgili bilgiler verildi. İKBU Çağdaş Hukukçular Kulübü ve İstanbul Barosu sağlık Hukuku Merkezi işbirliğiyle düzenlenen Hasta Hakları Eğitim Programı'nda, İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Avukat Ümit Erdem, Avukat Şükran Keleş Yurttaş, Avukat İlker Burgaç ve Doç. Dr. Gürkan Sert konuyla ilgili bilgi verdi.

Eşit sağlık hizmeti olmalı

Uzmanlar, hasta haklarının, sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan fertlerin, Anayasa, milletlerarası anlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınan haklarını ifade ettiğini belirterek, bu hakları şöyle sıraladılar:

- Bilgilendirilme hakkı: Bu hak hastanın sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağı ve sağlık durumuyla ilgili bilgilendirilmesiyle ilgilidir. Hasta kendisine sağlık hizmeti verecek olan personelle ilgili bilgi sahibi olma hakkına sahip. Ayrıca hastanın ücret ve ödemeler, kurumun çalışma saatleri ve sistemleri, kurumda verilen hizmetler ve bunlarla ilgili sınırlılıklar konusunda bilgilendirilmesi bu hak kapsamında.

- Sağlık hizmetlerine ulaşma hakkı: Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde planlanmasını ve hastaların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini kapsar. Örneğin tedavi hizmeti almak isteyen bir hastanın, sağlık hizmetinin eşit ve adil dağılmamış olmasından dolayı hizmete ulaşamaması bu hakkın ihlali anlamına gelir.

- Hastaların ayrım görmeme hakkı: Bu hak hastanın sağlık hizmetini aldığı süre boyunca hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamasını ifade eder. Ayrım görmeme hastaların dil, din, ırk, cinsiyet gibi farklılıklar sonucu doğabilecek ayrımcılığa karşı korurken aynı zamanda hastaların cinsel yönelimleri, yaşam tarzlarından dolayı da ayrımcılık görmemelerini hedefler.

- Sağlıkta seçim hakkı: Hasta sağlık durumuna göre alacağı hizmete uygun kurum, kuruluş, birim ve personel arasında seçim yapabilir. Ancak bu sınırsız bir seçim yapabilme hakkı olarak algılanmamalı.

- Hastanın tedaviyi ret ve durdurma hakkı: Hasta tedaviyi almak istemiyorsa tedaviyi reddedebilir yahut devam eden bir tedaviyi durdurabilir. Tedaviyi reddeden hasta reddini yazılı belgeyle bildirmeli.

Haklarınız ihlal edilirse

Hastanın herhangi bir hakkının ihlal edilmesi durumunda genel anlamda başvurabileceği 3 yol bulunuyor.

- Herhangi bir hakkının ihlal edildiğini düşünen hasta ilgili sağlık kurumu içinde bulunan Hasta İletişim Birimi'ne şikayette bulunabilir. Birimden çıkacak karar, hasta hakkının ihlal edildiği yönünde ise süreç yargı mercilerinde devam eder. Fakat birim hasta hakkının ihlal edilmediği yönünde karar alırsa, hasta yine aynı birime itirazda bulunabilir.

- İkinci bir yol olarak herhangi bir ihlale maruz kalan ya da kaldığını düşünen hasta 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ni arayarak şikayetini telefon üzerinden gerçekleştirebilir ve süreçle ilgili bilgi alabilir.

- Son olarak ise https://hastahaklari.saglik.gov.tr/ adresli Hasta Başvuru Bildirim Sistemi üzerinden de maruz kaldığı ihlale ilişkin şikayetini internet yoluyla gerçekleştirebilir.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?