Doğum yardımı ne kadar ne zaman başlayacak?



Bugünden itibaren doğan bebeklerin ilk altınını devlet takacak. İlk çocuğa 300, ikinciye 400, üçüncüye 600 TL doğum yardımı alabilmek için müracaat etmek gerekiyor.

Çocuğu olan ailelere yönelik ilk kez gerçekleşecek 'doğum yardımı' uygulaması bugün hayata geçiyor. Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında çocuk sahibi olan Türk vatandaşlarına verilecek.

* NE KADAR ÖDENECEK?:

Kanun kapsamında ailelere canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için ise 600 TL tutarında doğum yardımı yapılacak.

*BAŞVURU NEREYE?:

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar bugünden itibaren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurabilecek. Kamuda çalışanlar kurumlarına başvuracak.

* NASIL ALINACAK?:

15 Mayıs 2015'ten itibaren doğan her çocuk için bir defa verilecek olan doğum yardımı parası, anlaşmalı bankalardan ve PTT şubelerinden kişinin T.C. kimlik numarasını belirtmesiyle alınabilecek. İlk ödeme Haziran'da yapılacak.

* KİM ALACAK :

Doğum yardımı 'annenin sağ' ve 'Türk vatandaşı' olması durumunda anneye yapılacak. Yardım zorunlu hallerde bakanlığın izniyle babaya da ödenebilecek.

* ÖNCEKİ ÇOCUKLARA BAKILACAK MI?:

Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015'te ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilecek ancak çocuk sırasının tespitinde, 15 Mayıs 2015'ten önce doğmuş olan çocuklar da sıralamaya dahil edilecek.

* KESİNTİ VAR MI?:

Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

* SÖZLEŞMEDE VARSA NE OLACAK?:

Yasada, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlarla ilgili de düzenleme yer alıyor. Buna göre, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenecek.

* HAKSIZ ÖDEMEDE NE YAPILACAK?:

Doğum yardımından yararlananların gerçek dışı beyanda bulunmaları nedeniyle yersiz ödemeye sebebiyet verilmesi halinde, bu ödemelerin, bir ay içinde ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye göre hesaplanacak faiz ile iade edilmesi istenecek. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde yasal yollarla takip ve tahsil edilecek.

PARAYI 2 BAKANLIK ARTIRACAK

Doğum yardımı kapsamında birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise 600 TL ödenecek. Ancak bu tutarlar hep aynı kalmayacak. İlerleyen zamanlarda artırılacak. Yasaya göre, bu tutarları artırmaya Aile ve Sosyal Politikalar ve Maliye Bakanlığı birlikte karar verecek. Doğum yardımı ödemeleri, Aile Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Ödemede 'Kimlik Paylaşım Sisteminde' yer alan nüfus kayıtları esas alınacak.

'Doğum yardımı'na yoğun talep

"Doğum yardımı"ndan yararlanmak isteyen vatandaşlar, İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, ek hizmet binaları ve sosyal hizmet merkezlerine akın etti.

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin, "doğum yardımı'' uygulamasının yürürlüğe girmesiyle sabah saatlerinden itibaren yoğun bir müracaatla karşılaştıklarını söyledi.

Doğum yardımı almak isteyenlerin bugünden itibaren doğan bebekleri için başvurabileceğini belirten İnaltekin, müracaatın da bugün yapılması gerekmediğine dikkati çekti.

İnaltekin, "Doğum yardımının başlaması dolayısıyla birimlerimizin telefonlarında adeta kilitlenme yaşanıyor. Bütün vatandaşlar birimlerimize akın etti. Herkes bununla ilgili bilgi almak istiyor. Vatandaşların panik halde 'Hakkımızı kaybetmeyelim' diye bir endişeye kapılmalarına gerek yok. Başvurunun bir süresi yok. İsterse ücretini 3 yıl sonra da alabilir" dedi.

Dün ve öncesinde doğan çocuklar için başvuru kabul edilmediğini vurgulayan İnaltekin, bunlara herhangi bir ödeme de yapılamayacağını anlattı.

İstanbul'da il müdürlüğü, ek hizmet binaları ve sosyal hizmet merkezleri olmak üzere 18 ayrı noktada başvuru birimi oluşturduklarını dile getiren İnaltekin, vatandaşların 144 ve 183 nolu telefonlardan 7 gün 24 saat ücretsiz bilgi alabileceğini kaydetti.

"Başvuru bebeğin TC kimlik numarasıyla yapılacak"

Doğum yardımı başvurusunun bebeğin nüfus cüzdanıyla yapılacağını belirten İnaltekin, şu bilgileri verdi:

"Bugünden itibaren doğan bebeklerin nüfusa kaydedilmesi gerekiyor. Anne ya da baba bebeğin TC numarasıyla isterse bakanlığın internet sitesi üzerinden form doldurabilir. Formu gönderebilir ya da şahsen başvurabilir. Hazır dilekçemiz var. Ücret büyük bir ihtimalle PTT aracılığıyla ödenecek. Ücretler annenin TC numarasına yatırılacak. Para yatırıldıktan sonra kişileri arayıp, alabileceklerini bildireceğiz."

İnaltekin, birinci çocuk için 300, ikincisi için 400, üç ve sonrası için de 600 liranın bir defaya mahsus verileceğini hatırlatarak, ancak geçmişte 2 çocuğu bulunan, bugünden itibaren de yeni bir bebek sahibi olan kişiye, 3 çocuk parası yani 600 lira verileceğini, bu şekilde geçmişte doğan çocukların sıralamaya dahil edileceğini kaydetti.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?