Aynı evde yaşamayan teyze gündelikçi olarak sigortalanabilir mi?
Yeğenine bakan ve SGK’ya ev hizmetlerinden bildirilen bir kişi, eğer aileyle aynı hanede yaşamıyorsa bu sigortalılık geçerli sayılacak. Ancak kişi hem akraba, hem de aynı evdeyse SGK sigortalılığı iptal edecek.
EV hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalanması konusunda 1 Nisan tarihinden itibaren hayata geçen yeni düzenleme ile hem gündelikçilere sigortalılık hakkı getirilmiş oldu, hem de gündelikçi çalıştıran kişilerin sigortalılık işlemleri kolaylaştırıldı.
SGK EVLERE SIKI TAKİPTE
SGK bu konudaki detayları içeren genel yazıyı da geçtiğimiz hafta içerisinde yayımladı. Buna göre, ev hizmetlerinde gündelikçi olarak çalışan kişinin, sigortalı olarak bildirildiği hanede üçüncü dereceye kadar akrabalarıyla birlikte yaşamıyor olması olarak gerekiyor. Örneğin, yeğeninin çocuğuna bakan ve SGK’ya ev hizmetlerinden bildirilen bir kişi, eğer yeğeniyle aynı hanede yaşamıyorsa SGK bu sigortalılığı geçerli sayacak. Ancak ev hizmetleri kapsamında SGK’ya bildirilen kişi işveren konumundaki kişinin hem 3. dereceye kadar akrabası, hem de işverenle aynı haneden yaşıyorsa bu kişinin sigortalılığı iptal edilecek. SGK bu konudaki takibi Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) üzerinden yapacak. Bu noktadaki denetimin amacı, bir kişinin fiili olarak hiç çalışmadan emekli olmasının önüne geçmek.
BAŞKA İŞTE DE ÇALIŞABİLİR
SGK konuyla ilgili yazıda, merak edilen bir konuya da açıklık getiriyor. Buna göre; ev hizmetleri kapsamında SGK’ya bildirilen bir sigortalı, başka bir işyerinden de SGK’ya bildirilebilecek. Yani ay içerisinde 10 gün temizliğe giden bir kişi, bunun dışında da bir şirkette de örneğin çaycı olarak çalışabilecek.
SMS için 10 gün sınırı
EV hizmetlerinde çalışanlar için 5510’a SMS atılması konusunda henüz gelişme yok. Sorunlar çözülür ve SMS’le prim devreye girerse önemli bir kolaylık sağlanacak. Ancak yalnızca ay içerisinde 10 günden az çalıştırılanlar için geçerli olacak.
Sigorta girişinde 18 yaş başlangıç olarak sayılıyor
4 çocuk annesiyim. 1988 yılında bir konfeksiyon atölyesinde üç aya yakın bir süre çalıştım. 16 yaşındaydım sigortam yapılmadı bunu kanıtlayabilir miyim? Emekli olmak için nasıl bir yol izlemeliyim?
Kanıtlamanız halinde emeklilik şartlarınız 1988'deki girişinize göre belirlenecektir. Yani 44 yaşınızda, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5.225 gün sayısıyla emekli olabilirdiniz. 18 yaş öncesi sigortalılıklarda kişinin 18 yaşına girdiği gün giriş olarak değerlendiriliyor. 1988 yılındaki çalışmanızı ispat etmeniz halinde bu şartlar dahilinde emekli olabileceksiniz. Ancak sigorta girişiniz 18 yaşına girdiğiniz tarih yani 1990 yılı olarak hesaplanacaktır.
60 yaşa tabisiniz emeklilik 2045'te
1985 doğumluyum. 24.11.2004'te Bağ-kurlu olarak işe başladım. 15.07.2006 'da SSK’ya geçtim. Bir kısımını gazeteci sigortasından yatırdım. Sonra yasa çıktı ve 4 yılda bir yıllık yıpranma payı oldu. Bu durumda ben kaç yaşında emekli olabilirim.
Emekli olabilmek için 7.000 gün prim gün sayısı ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Yıpranmalı çalışmalarınız 2008 sonrasındaysa 08.08.2045 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?