Geriye dönük primle emekli olunabilir mi?



Emeklilik yolu gözleyenler dikkat... Bağ-Kur'a borcu olanların emeklilik işlemleri tamamlanmaz ve aylık da bağlanmaz. Bu kişilerin geriye dönük olarak maaş bağlatma imkanı da bulunmuyor. Prim borcunun zamanında ödenmesi gerek.

SORU: 2013 Ekim'de emeklilik için müracaat ettim. Kütahya SGK kurumundan emekli olunabileceğimiz söylendi. İşten ayrıldım. 2006'da 50 gün Bağ - Kur borcu olduğu için 15 gün sonra yine aynı kurumdan emekli olamayacağımı söylediler. 18 ay Bağ - Kur affı çıkana kadar mağdur oldum. Çalışamadım rahatsızlığımdan dolayı. Geriye dönük ücretlerimin ödenmesi mümkün mü? (Nimet Yücel)

CEVAP: Sizin durumunuzda Bağ - Kur prim affını beklemeye gerek yoktu. 50 günlük borcu ödeyerek emekli olmanız sağlanabilirdi. Bağ - Kur'a prim borcu olanların emeklilik işlemleri tamamlanmaz ve emekli aylığı bağlanmaz. Bu nedenle size aylık bağlanmamıştır. Geriye dönük olarak maaş bağlatma imkanınız ne yazık ki bulunmuyor. Prim borcunuzu o dönemde yatırıp emekli olabilirdiniz. Bunu sizin yapmanız gerektiği için SGK size geriye dönük olarak ödeme yapmaz.

İşyeriniz taşındığı zaman tazminatınızı alabilirsiniz

SORU: 3 yıldır özel bir Meslek Yüksekokulu'nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Okulum evimden 4 vesaitle gidebileceğim başka bir üniversiteye satıldı. Ben 2 ay evvel yönetime bir dilekçe yazdım; "bu yol ücret farkları yansıtılacak mı ya da belirli merkezlerden servis var mı ona göre gelip gelmeyeceğime karar vereceğim" diye, cevap verilmedi. Ayrıca okula başladığım tarihten 1 yıl sonra bölümüm kapandı ve benim onayım olmadan kadrom başka bir bölümden gösterilmiş, 8 ay sonra öğrendim. Hayatımda hiç görmediğim, belgemin olmadığı dersleri vermeye zorlandım. Şimdi hem okulun uzaklığı hem de işin vicdani sorumluluğu nedeniyle işten ayrılmak ancak tazminatımı da almak istiyorum. Hukuki olarak hakkımı savunabilir miyim? (Tuğba Akdal)

CEVAP: Bu konuda en önemli nokta iş sözleşmeniz. İş sözleşmenizde işverenin işyeri değişikliklerini kabul ettiğinize dair bir ibare bulunuyorsa bu durumda buna uymanız gerekebilir. Böyle bir imzanız yoksa bahsettiğiniz durumda işi kabul etmeyerek yeni yerde işe başlamamanız halinde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bu durum esaslı değişiklik olduğu için buna olur vermeniz gerekmektedir. Ancak konuyla ilgili mahkemeye gitmeniz gerekebilir.

1 yıl içinde başvurmak şart

SORU: Konu; kanser hastalarına, teşhisi konulduktan sonra -heyet raporu gerekmeksizin- tedavisi süresince maksimum 18 aya kadar geçici maaş bağlanması hususudur. Rahimle ilgili olan rahatsızlığım sebebiyle bir maluliyet oranı söz konusu değil. Ama çalışmaya başlayana kadar kendi giderlerimi karşılamak isterim her normal insan gibi. Bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir? (Deniz Zengin)

CEVAP: Kanser hastaları teşhis tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmaları kaydıyla teşhise konu raporla birlikte malul sayılabilirler. Ancak bu kişilerin malul sayıldıktan sonra malullük aylığı alabilmeleri için en az 10 yıldır sigortalı olmaları ve yine en az 1.800 gün prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Bu koşulları yerine getirmiş durumdaysanız malullük aylığı alabilirsiniz. Geçici maluliyet süresi dolduktan sonra kontrol muayenesine girilmesi gerekmektedir.

Günlük 14 TL'ye borçlanabilirsiniz

SORU: 1987'de SSK'dan sigortam açıldı ve 38 gün çalıştıktan sonra işi bırakıp bir süre sonra askerlik görevimi yaptım, sonrasında evlenip 1991 yılında Almanya'ya geldim. Primler yatırılıp emekli maaşına bağlanıldığında yine yurtdışındaki çalışmasına devam edebilir miyim? (Barış Bilgin)

CEVAP: Günlük 13.58 TL yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmanız mümkün.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?