'Prim borcu olanlar sağlık hizmeti alabilecek'



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erdem, Bakanlar Kurulu kararı ile Bağ-Kur'lu ve Genel Sağlık Sigortalıların, sağlık hizmeti alabileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Bakanlar Kurulu Kararı ile Bağ-Kur'lu ve sosyal güvencesi olmadığı için Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) olan vatandaşların prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden sağlık hizmeti alabilecekler" dedi.

Genel Sağlık Sigortası hakkında açıklamalarda bulunan Erdem, 1 Ocak 2012'den itibaren çalışmayan, aylık veya gelir almayan ya da herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil etmeye başlandığını hatırlattı.

GSS kapsamındaki vatandaşların gelir testi yaptırarak, testin sonucuna göre kendileri için hesaplanan genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanmasıyla sağlık hizmetlerinden faydalanabildiğini belirten Bakan Erdem, gelir testlerinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca yapıldığını anımsattı. Testin sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir miktarının, aylık tutarı asgari ücretin 3'te 1'inden az olanlar kendileri prim ödemeksizin, primlerin bu orandan fazla olması halinde ise kendilerince prim ödeyerek sağlık yardımlarından faydalandığını ifade eden Ahmet Erdem, şunları kaydetti:

"Kanuna eklenen geçici bir madde ile bu kapsamda olup da genel sağlık sigortası tescili yapılmış, ancak gelir testine hiç başvurmayan ve primlerini ödemeyen vatandaşlarımıza bir takım kolaylıklar sağlanması amacı ile bu düzenlemeyi yaptık. Vatandaşlarımızın kanunda belirtilen bu sürede gelir testine başvurmaları halinde çıkan sonucun ilk tescil tarihinden itibaren uygulanması hakkını getirdik.

Diğer taraftan, aynı kanun ile ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borcu olan vatandaşlarımıza bu borçlarını peşin veya 18 aya kadar taksitle 2'şer aylık dönemler halinde ödeyerek, sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanını getirdik." GSS tescili yapılanlardan, gelir testine hiç başvurmayan vatandaşların bu durumdan faydalanmaları için en geç 30 Eylül mesai bitimine kadar müracaat etmiş olmaları gerektiğini bildiren Erdem, şöyle devam etti:

"Bu süre içerisinde gelir testine müracaat etmeyen vatandaşlarımız, yapılandırma kanunundan önce olduğu gibi yine gelir testine müracaat edebilecekler ve çıkan sonuca göre primlerini ödeyebilecek ve bu borçlarını yapılandırmak için en geç 02.11.2015 tarihi mesai bitimine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmaları gerekmektedir.

Bakanlar Kurulu kararı ile Bağ-Kur'lu ve sosyal güvencesi olmadığı için Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşlarımızın prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden sağlık hizmeti alabilecekler. Böylece, gelir testi yaptıramayan, primlerini ödeyemeyen veya yapılandıramayan Genel Sağlık Sigortalılarımızın konuya ilişkin sorunlarını gidermiş olduk."

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?