Engelli Raporu Prim İndirimi Hakkı Sağlıyor mu?



Engelli raporu olan biriyim ve çalışmaktayım. Aldığım maaştan vergi indirimi veya yatan sigorta priminden indirim sağlanabilir mi? Ne yapabilirim? Mehmet Gökhan

Vergi indirimi hakkı alırsanız, ücretinizden kesilen verginin hesabında engellilik oranınıza göre engelli indirimden yararlanırsınız ve ücretinizden daha az vergi kesilir. Ücretinizden kesilen sigorta primi için ise indirim uygulanmaz.

Vergi indirim belgesi için dilekçe, fotoğraf, nüfus cüzdan örneği ve çalıştığınız işyerinden alacağınız çalıştığınıza dair belge ile illerde defterdarlık gelir müdürlüğüne, bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde vergi dairesi müdürlüğüne, diğer ilçelerde mal müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

Emzirme ödeneği kime hangi şartlarla verilir?

24 Aralık 2012’de doğum yaptım. Çalışmıyorum, eşimin üzerinden sağlık yardımı alıyorum. Bir seferlik cüzi bir miktar ödeme alındığını duymuştum ama bir türlü ilgilenemedim. Acaba böyle bir ödeme alabiliyor muyum? Nilay Kantar

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşi doğum yapan sigortalı erkeğe, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primi bildirilmiş olması, 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı için ayrıca prim borcu bulunmaması halinde (2015 yılı için 112 TL) emzirme ödeneği verilir.

Emzirme ödeneğinde zaman aşımı, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl olup, emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılara Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden doğan çocuğa ilişkin bilgiler tespit edilerek, herhangi bir talep şartı aranmaksızın ödenir. Ancak, bilgilerin SGK sistemine düşmemesinden dolayı ödeneğin otomatik ödenememesi durumunda sigortalının bulunduğu yerdeki SGK il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir. Müracaat için gerekli belgeler ise talep dilekçesi ve doğum raporudur.

Eşim ne zaman emekli olabilir?

Eşim 3 sene evvel SGK'ya gittiğinde 4 senelik prim borcu bulunduğunu ve ödediği taktirde 55 yaşında emekli olacağını bildirdiler. Bu başvurudan sonra 2 sene çalışan olarak primi ödendi. Şimdi doğumu da borçlanmak istediğinde 3600 günden emekli olmayı düşünüyordu, tekrar SGK'ya başvurduğunda bu sefer de ancak 58 yaşında emekli olabileceğini söylediler. Kendisi 15 Haziran 1960 doğumlu. İşe giriş tarihi 12 Ocak 1982 (doğum sigorta başlangıcından sonradır). Doğumla beraber 3600 gün sayısı mevcuttur. Bu durumda eşim ne zaman emekli olabilir? Engin Yıldız

Eşinize üç yıl evvel, dört yıllık prim borcunu ödediği taktirde 55 yaşında emekli olabileceğini neye göre söylediler bilemiyorum. Verdiğiniz bilgilere göre bir değerlendirme yapabilmek mümkün değil. Zira eşinizin şu anda doğum borçlanmasıyla 3600 prim günü olduğunu belirtmişsiniz. 3600 günle Bağ-Kur statüsünden emekli olması mümkün değil. En az 5400 prim günü olması ve 56 yaşını doldurması gerekir.

Eşiniz, SSK statüsünden normal emeklilik için 40 yaş şartına tabi. Ancak ayrıca 5000 prim günü olması gerekiyor. 3600 günle yaştan emekliliği için ise 3600 prim gününü 23 Mayıs 2011 tarihinden sonra tamamladığından 58 yaş şartına tabi. 58 yaşını dolduracağı 15 Mayıs 2018 tarihinde emekli olmaya hak kazanır.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?