4/B'lilerin prim kesintilerinin ödemesi Maliye'ye iletildi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4/B maddesine tabi sözleşmeli personelin 2012 yılından evvelki döner sermaye ek ödemelerinden mevzuata aykırı olarak kesilen yüzde 14 oranındaki sigorta primi kesintilerinin yargı yoluna gidilmeden ödenmesi yönündeki görüşünü Maliye Bakanlığı'na iletti.
Sağlık-Sen, konuyla ilgili olarak açtığı davayı kazanmış ve SGK'ya başvurarak, bu yöndeki davaların kazanılacağını, dolayısıyla yargı yoluyla hem kurumun, hem de çalışanların meşgul edilmeden, kesintilerin ödenmesini talep etmişti. Sağlık-Sen başvurusunda ayrıca, yargı yoluna gidilmesi halinde hem zaman kaybı, hem de kurumun mahkeme masrafları dolayısıyla maddi zarara uğrayacağına dikkat çekmişti.
SAĞLIK-SEN TALEP ETMİŞTİ
SGK Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan değerlendirmede, Sağlık-Sen'in talebinin haklı olduğu belirtilerek, 20.01.2016 tarihli yazı ile Maliye Bakanlığı'ndan ödeme yapılıp yapılmayacağı ile ilgili görüş istendi. SGK tarafından Maliye Bakanlığı'na yazılan yazıda SGK Hukuk Müşavirliği'nin yapılan kesintinin prime tabi tutulmaması yönündeki görüşüne atıf yapıldı. Yazıda, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu kararın, aynı veya benzeri davaları da etkilediği ve bu konuda açılan dava sayının artış gösterdiği, Yargıtay'ca onaylanan karar dikkate alındığında davaların Kurumun aleyhine sonuçlanmasının kuvvetle muhtemel olduğu belirtildi. Bu nedenle de açılan davalara karşı hukuken ve yazışma suretiyle yapılan savunmanın çok ciddi zaman kaybına yol açacağının belirtildiği yazıda, muhtemelen ciddi maddi kayıpların önlenmesini teminen konunun bir de Maliye Bakanlığınca değerlendirilmesi istendi.
"SAĞLIK-SEN KONUNUN TEK VE CİDDİ TAKİPÇİSİ OLDU"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, gerek açtıkları dava gerekse de SGK ve diğer makamlarla yaptıkları görüşmelerle bu primlerin iade edilmesinin baştan beri takipçisi olduklarını hatırlattı. Memiş, "Sağlık-Sen olarak konunun en önemli takipçisi olduk. Bu bağlamda haksız kesintilerin iadesi için Sağlık-Sen üyesi adına açılan davada Şanlıurfa 1. İş Mahkemesi davanın kabulüne karar vermiş ve bu karar Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tarafından onanmıştır.
Yargıtay'ın onama kararının akabinde de yapılan haksız sigorta prim kesintilerinin yargı yoluna gidilmeksizin ödenmesi için Sağlık-Sen olarak SGK'ya başvurduk. Müracaatımızda yapılan kesintilerin açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguladık ve bireysel davalarla yapılan kesintilerin mahkeme masrafları, avukatlık ücretleri ve yasal faizleriyle ödenmek zorunda kalınacağını belirttik. Yargıtay tarafından haksız olduğu ve yapılamayacağı belirtilen bu kesintilerin, kurum tarafından davasız ödenmesini isteyerek, bu şekilde hem kurumun zarara uğramasının hem de çalışanların yargı süreciyle meşgul edilmemesi gerektiğini talep etmiştik. SGK'nın bizim talebimiz yönünde görüş belirtmesi, haklılığımızı ortaya koymuştur. Temennimiz Maliye Bakanlığı'nın da SGK'nın görüşüne katılarak, geri ödemelerin yargı yoluna gidilmeksizin yapılmasına karar vermesidir" şeklinde konuştu.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?