Çifte emeklilik veya aynı anda SSK ve Bağ-Kur'a prim ödenebilir mi?
Çifte emeklilik ya da aynı anda SSK ve Bağ-Kur'a prim ödenebilir mi?
Bir vatandaş aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olabilecek ve prim ödeyerek emekliliğinde yüksek aylık alabilecektir. 6111 sayılı Kanunla yapılan düzenlemeye kadar Emekli Sandığı (4/c), SSK(4/a) veya Bağ-Kur(4/b) çakışmalarında Emekli Sandığı hep öne geçer, SSK ve Bağ-Kur çakışması hallerinde ise önce başlayan geçerli olurdu. İşte bu Kanula bu kural değişmiştir.
SSK Bağ-Kur çakışması halinde nasıl bir uygulama yapılacak?
Diğer çakışma halleri de olmakla birlikte sık rastlanılan durum SSK ve Bağ-Kur çakışmasıdır. Bu güne kadar önce başlayan geçerli iken 6111 sayılı torba kanun olarak adlandırılan kanunla 5510 sayılı kanunun 43. maddesinde yapılan değişiklikle bundan böyle SSK Bağ-Kur çakışmalarında SSK öne geçecek.
Bir vatandaş aynı anda hem Bağ-Kur’lu hem SSK’lı olabilecek ve prim ödeyerek emekliliğinde yüksek aylık alabilecek. Örneğin, mesai saatlerinde sigortalı olarak çalışan bir teknisyen, akşamları da kendi adına açtığı mesleğine ilişkin işyerinde ticari faaliyette bulunabilecek. Veya fabrikada işçi olarak çalışan bir kişi büfe kiralayarak kendi adına işletebilecek. Böylece çalışırken hem ek gelir elde edecek hem de iki kez prim yatırdığı için yüksek emekli aylığı alabilecek. Yeni düzenlemeyle çalışanlar, internet cafe, lokanta ve konfeksiyon gibi işyeri sahibi de olabilecekler. Özel şirkette SSK’ya tabi çalışan bir kişi aynı zamanda üzerine açtığı dükkânı nedeni ile Bağ-Kur’lu olarak da prim yatırabilecek.
Bu konuyla ilgili olarak 2011/36 nolu genelgede çok detay bilgilere yer verilmiştir. Buna göre; Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendine tabi sigortalılığın çakışması nedeniyle (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar 1/3/2011 tarihinden sonra yazılı talepte bulunmak ve 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas kazanc alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, (b) bendi kapsamındaki çalışmasından dolayı talep tarihinden itibaren (b) bendi içinde prim ödeyebileceklerdir. Ancak, (a) ve (b) bendi için ödenecek primlerin toplamı prime esas kazancın üst sınırından fazla olamayacaktır.
Yani, bir kişi Bağ-Kur’lu iken başka bir iş yerinde SSK’lı çalışabilecektir. Bu duruma çifte maaş denilmesi mümkün değildir.
Sadece kendi iş yerinden 4-a'lı olunamayacak
Kişi SSK’lı olarak başka iş yerlerinde çalışabilir, ancak kendi iş yerinde veya ortak olduğu bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışması halinde sadece Bağ-Kur’u geçerli olacaktır.
Sigortalı isterse hem Bağ-Kur hem de SSK primini aynı anda ödeyebilecek
Kendi iş yerinden ya da ortak olduğu şirketten dolayı Bağ-Kur’lu olan bir kişi başka bir yerde SSK’lı çalışmaya başladığında otomatik olarak Bağ-Kur kapsamı dışına çıkacak. Eğer isterse Bağ-Kur’a da prim ödemek istiyorum diye yazılı olarak müracaat edip bir yandan adına SSK primi yatırılırken Bağ-Kur’a da kendisi prim ödeyebilecek. Her iki tarafa prim ödenecek ama ödenen primler SSK primi olarak değerlendirilecek, yani kişi aynı anda hem SSK hem Bağ-Kur’a prim ödeyip iki taraftan da emeklilik gibi bir durumu olamayacak.
Kazançlar toplanacak
Bu şekilde iki taraflı prim ödeyenler için emeklilik aşamasında toplam kazanç dikkate alınarak aylık bağlanacak. Mevcut sistemde, bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK’lı olarak işe başladığında Bağ- Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Bağ- Kur’u kapatana kadar sigortalı olması mümkün değildi. Şimdi bu durumdaki vatandaş, bakkal açtığı gibi bir fabrikada işçi olarak da çalışabilecek. Üstelik bakkalı kendi adına da işletebilecek. Primini yatırıp yüksek aylık alabilecektir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak, tavan prim tutarının hiçbir şekilde üzerine çıkılması mümkün değildir. Kamuoyunda çifte emeklilik diye yanlış algılanan durumun esası budur.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?