Bağkur borçları nasıl sorgulanır?



'İnternetten Bağ-Kur borç sorgulama işlemi nasıl yapılır' sorusu internet üzerinden e-Devlet şifresi ile güvenli bir şekilde Bağkur borcunu öğrenmek isteyenlerin en çok merak ettiği konu.. Peki e devlet üzerinden BağKur borcu öğrenme işleminde dikkat edimesi gerekenler nelerdir... İşte yanıtı...

BAĞKUR BORÇ SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

Devlet ve özel şirketlerde çalışma fırsatı olmayan kişilerin kendi adlarına ödedikleri prim olan Bağkur, artık SGK bünyesinde hizmet vermekte. Kişilerin kendi sağlık güvencesi ve emeklilik hizmetini sağlayan Bağkur primleri ödenmediği takdirde bir borç oluşuyor. Bu bilgiler ise e-Devlet sistemi üzerinden sorgulanabiliyor.

BAĞKUR BORÇLARI NASIL SORGULANIR?

5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur. Bu nedenle Bağkur borç sorgulamaları SGK sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

Bağkur Borç Sorgulama Sistemi

Bağkur borç sorgulamaları için e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. T.C. Kimlik No ve e-Devlet şifresi ile hesabınıza giriş yapın.



Giriş yaptıktan sonra e-Devlet anasayfası üzerinden e-Hizmetler seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.



Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden '4B Borç Durumu' seçeneğine tıklayın.



Eğer sisteme kayıtlı 4B siciliniz versa bu sayfa da görünecektir. Buradan 4B siciliniz, 4B ödeme dökümünüz ve diğer işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

DİĞER SGK 4B SORGULAMALARI NELERDİR?

e-Devlet hizmetlerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesi altında bir çok 4B sorgulaması yapabilirsiniz. Bu sorgulamalar ise şöyle listelendirilir:

- 4B Banka ve Adres Değişikliği
- 4B Basamak Bilgisi
- 4B Borç Durumu
- 4B Emekli Aylığı Kesintileri
- 4B Emekli Aylık Bilgisi
- 4B Hak Sahipliği
- 4B Hizmet Bilgisi
- 4B Ödeme Dökümü
- 4B Tescil Kaydı
- 4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri
- 4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi
- 4B Emekli Aylığı Hesaplama
- 4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

Vatandaşlar e-Devlet şifresini PTT şubelerine kimlik ile yapılan başvurularda 2 TL karşılığında alabiliyor.

BAĞKUR SİSTEMİ NASIL İŞLER

16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur.

Bağ-Kur, kapsamına aldığı sigortalılarına sigorta kollarından olan malullük, yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası yardımı yapmakta, cenaze masrafları karşılığı toptan ödeme ve sosyal yardım zammı vermektedir.

Bağ-Kur mevzuatına göre sigorta priminin ve aylıklarının hesaplanmasına esas teşkil eden 24 gelir basamağı mevcut olup, bununla ilgili gösterge tutarı 360'tan başlayıp 4020'de biten basamak göstergelerinin, her yıl bütçe kanunuyla belirlenmekte olan katsayı ile çarpılması sonucu bulunmaktadır. Sigortalının seçtiği gelir basamağı üzerinden %20 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ve %12 oranında sağlık sigortası primleri aylık olarak alınmaktadır. Sigortalıdan ilk girişte bir defaya mahsus olmak üzere seçtiği gelir basamağının %25'i oranında giriş keseneği alınmaktadır.

Sigortalılar ilk altı basamakta her yıl bir üst basamağa kurumca mecburi olarak yükseltilmekte, altıncı basamaktan itibaren ise iki yılda bir ve talep halinde yükseltme işlemi yapılmaktadır.

Konular