Ölüm aylığı kimlere bağlanır?



Ölüm sigortasından sağlanan; ölüm aylığı bağlanması, ölüm toptan ödemesi, evlenme ve cenaze ödeneği gibi ödemelerin detaylarına ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Ölüm sigortasından sağlanan yardımlar nelerdir?

Ölüm sigortasından sağlanan yardımlar ; ölüm aylığı bağlanması ,ölüm toptan ödemesi yapılması evlenme ve cenaze ödeneği yapılmasıdır.

Ölüm aylığına hak kazanma koşulları nelerdir?

2008 yılı Ekim ayı başından sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine;
a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya
b) Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük , yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

a) Ölüm tarihinde sigortalı ile resmi olarak evli bulunan eşine,
b) 5510 sayılı Kanununa tabi iş kazası ve meslek hastalığı , hastalık ve analık sigortasına göre çalışmaları hariç, Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını tamamlamamış erkek çocuklarına,
2) Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurullarınca maluliyeti onaylanmış çocuklarına,
3) Evli olmayan kız çocuklarına,
c) Sigortalıya bağlanacak olan aylıktan hak sahibi eş ve çocuklardan artan hissenin bulunması halinde asgari ücretin net tutarından daha az geliri olan veya diğer çocuklarından bağlanan gelir /aylık hariç gelir ve aylık bağlanmamış ana babasına, 65 yaşını dolduran ana babaya aylık bağlanması için hisse kalıp kalmadığına bakılmaksızın,

Ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm toptan ödemesine hak kazanma koşulları nelerdir?

Sigortalının ölümü ile ölüm aylığı bağlanmasına ilişkin şartların oluşmaması durumunda , sigortalının ödediği veya adına ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin güncellenerek hak sahiplerine ödenmesidir. Hak sahiplerine ödenecek toptan ödemeye isteğe bağlı primler ile varsa hizmet borçlanmaları da dahil edilir.

Toptan ödeme tutarı aylık bağlanmaya esas olan şartlara göre aylık bağlanma oranlarında hak sahibi eş, çocuk , ana ve babasına ödenir.

Ölüm aylığı hak sahiplerine hangi oranlarda bağlanır?

a)Çalışan veya kendisinin çalışmasından dolayı emeklilik aylığı alan dul eşe %50 ,
b) Çalışmayan ve emekli aylığı almayan dul eşe %75 ,
c)Aylık almaya hak sahibi olan çocukların her birine %25,
d)Dosyadan başka aylık alan hak sahibi yok ise aylık bağlanan tek çocuk ise %50,
e)Aylık almaya hak kazanan anne ve babaya %25 ,
oranında aylık bağlanır.

Hak sahiplerine bağlanan aylıkların başlangıcı hangi tarihten başlar?

a) Sigortalının ölüm tarihini,
b) Hak sahibi olma niteliğinin ölüm tarihinden sonra kazanılması halinde , bu niteliğin kazanıldığı tarihi, takip eden ay başından itibaren bağlanır.
c) Ölüm tarihinden sonra maluliyeti onaylanan malul çocuğun aylık başlangıç tarihi maluliyetine esas olan rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren başlatılır.

Evlenme ödeneği ne kadardır kimlere ödenir?

Evlenmeleri nedeniyle, gelir veya aylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve bir dilekçe ile talepte bulunmaları halinde almakta oldukları son aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsusolmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir.
Evlenme ödeneği alan hak sahibinin iki yıl dolmadan tekrar hak sahibi olması halinde iki yıllık sürenin sonuna kadar gelir veya aylık bağlanmaz. Ancak bu durumda olanlar genel sağlık sigortalısı sayılarak sağlık yardımından faydalanırlar. Dosyadan aylık alan diğer hak sahiplerinin aylıkları iki yıllık sürenin dolumun dan sonra artırılır.

Cenaze ödeneği ne kadardır kimlere ödenir?

a) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu,
b) Sürekli iş göremezlik geliri , malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken,
c) Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bildirilmiş iken,

ölen sigortalının ailesine verilir.
Cenaze ödeneği sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, yoksa anne veya babasına, o da yoksa kardeşlerine ödenir. Cenazenin bu kişiler dışında kaldırıldığı belgelenmesi halinde cenazeyi kaldıran kişiye ödenir. Cenaze ödeneğinin yapılabilmesi için hak sahiplerinin bir dilekçe ile talepte bulunması gerekir.Cenaze ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ödenir.

Konular