SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz'da ne kadar zam alacak?
Emekliler yılın üçüncü zammını Temmuz'da alacak. İlk 6 aylık enflasyon yüzde 5 çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2016'daki toplam zamları Ocak ayı artışı ile birlikte 172 lira ile 428 lira arasında değişebilecek.
Yaklaşık 8.9 milyon olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak'ta zamlı maaşlarını aldı. Maaşlarına geçen ay yüzde 3.86 enflasyon zammı ve 100 lira seyyanen artış ile çifte zam yapıldı. Memur ve memur emeklileri de Ocak'ta hem yüzde 6'lık toplu sözleşme zammını hem de yüzde 0.90 enflasyon farkı- nı aldı. 2016 yılı maaş zamları bununla bitmiyor. Temmuz ayında hem SSK ve Bağ-Kur emeklileri hem de memur ve memur emeklileri yine zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Temmuz'da yapılacak yılın üçüncü zammının oranını enflasyon belirleyecek. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı da o kadar olacak. Bu oran da 4 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verileriyle ortaya çıkacak. Memur ve memur emeklilerinin maaşı ise toplu sözleşme ile yüzde 5 olarak belirlendi. Ayrıca yılın ilk 6 ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 6'yı aşarsa, yüzde 6'nın üzerindeki tutar maaşlara enflasyon farkı olarak yansıtılacak. Temmuz'da emeklilerin maaş zamlarını hesaplandı. Uzmanların ilk 6 aylık enflasyon tahmini olan, yüzde 4 ve 5 üzerinden iki ayrı hesaplama yaptık. 6 aylık enflasyon yüzde 4 çıkarsa, Aralık'ta maaşı 3 bin 500 lira olan bir emeklinin maaşı, Temmuz'da 384.5 lira artışla 3 bin 884 lira 50 kuruşa yükselecek. Eğer 6 aylık enflasyon yüzde 5 çıkarsa aynı kişinin maaşı Temmuz'da Aralık'a göre 421 lira 85 kuruş artarak 3 bin 921 lira 85 kuruşa çıkacak.
NASIL YANSIR?
Aralık'ta en yüksek 3 bin 576 lira olan SSK emeklisi maaşı Ocak'ta 3 bin 814 liraya yükseldi. Temmuz'da enflasyon yüzde 4 artarsa bu kişinin maaşı Aralık ayına göre 390 lira artış ile 3 bin 966 liraya ulaşacak. Temmuz'da enflasyon yüzde 5 olursa aynı emeklinin maaşı 4 bin 4 liraya çıkacak. Yani en yüksek SSK emeklisinin maaşı geçen yıla göre 428 lira artacak. Aralık'ta 745 lira olan en düşük Bağ-Kur tarım emeklisi maaşı da, Ocak'ta yapılan yüzde 3.86 + 100 lira zamla 874 lira 19 kuruşa çıktı. Eğer Temmuz zammı yüzde 4 olarak gerçekleşirse en düşük maaş Bağ-Kur tarım emeklilerinde 909 lira 15 kuruşa çıkacak. Yüzde 5 enflasyona göre ise maaşı 917 lira 89 kuruşa yükselecek. Yani Aralık'ta 745 lira olan en düşük Bağ-Kur tarım emeklisinin maaşı yüzde 5 enflasyon tahmini ile 2016 yılında 172 lira 89 kuruş zam görmüş olacak.
EK ÖDEME ÜCRETİN İÇİNDE
Tüm emekliler maaşlarının yanı sıra yüzde 4'ü bulan ek ödeme ya da vergi iadesi de alıyor. Bu rakam bankaya yatırılan rakamın içinde yer aldığı için ancak bordroda ya da e-devlete girilince görülüyor. Yukarıdaki hesaplamalarda da ek ödemeler dahil edilmiş rakamlar kullanıldı. Bu yüzden maaşınıza bakarken, bankaya yatan rakamı baz almanız gerekiyor. Zamlar bunun üzerine ekleniyor.
MAAŞLARA ÜÇ AYRI ARTIŞ GELDİ
Yaklaşık 11 milyon emekli Ocak ayında zamlı maaşlarına kavuştu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 3.86 oranındaki enflasyon farkının yanında 100 liralık seyyanen zamları da maaşlarında gördü. Memur emeklileri ise toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 6 oranında zam ile birlikte yüzde 0.90 oranında enflasyon farkını da almış oldular. Bu yılın son zamları ise Temmuz'da ödenecek. Bu yıl emekli olacak tüm çalışanlar da bu 3 zamdan diğerleri gibi faydalanacak.
MEMURA YÜZDE 5
Toplu sözleşme kapsamında tüm memurların ve memur emeklilerinin maaşı yüzde 5 artırılacak. İlk 6 aylık enflasyonun yüzde 6'yı aşması halinde, bu rakamın üzerindeki oran enflasyon farkı olarak maaşlara eklenecek. Ancak uzmanların ilk 6 ay için yaptığı yüzde 4-5'lik enflasyon tahmini gerçekleşirse, Temmuz'da enflasyon farkı olmayacak. Memurların ve memur emeklilerinin de enflasyon farkı alıp almayacağı 4 Temmuz'da açıklanacak, Haziran ayı enflasyon verisiyle kesinleşecek.
Konular
- Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
- İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
- Emeklilere eşit zam müjdesi!
- Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
- Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
- Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
- Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
- GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
- GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
- Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
- SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
- Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
- Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
- Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
- Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
- 4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
- Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
- Asteğmene yıpranma payı var mı?
- Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
- Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
- Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
- Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
- Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
- 3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
- Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
- MHRS Hizmet raporu tıkla indir
- Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
- Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
- Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
- Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?