Emeklilikte Otomatik BES çözüm olur mu?



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre; - Türkiye'de emekli maaşı alan 7 milyon kişi var. - Söz konusu emeklilerin yüzde 82.1'i erkeklerden, yüzde 17.9'u ise kadınlardan oluşuyor.

Emeklilerimizin yaş dağılımına baktığımızda halen daha "genç emekli" ülkesi olduğumuz sonucu ortaya çıkıyor. 55 yaşından daha genç emeklilerin toplam emekliler içerisindeki payları yüzde 30. Neredeyse her üç emekliden biri henüz en verimli olabileceği çalışma yaşındayken emekli olmuş. Yine TÜİK verilerine göre,

- Erken yaşta emekli olan kişilerin çoğu çalışmaya devam ediyor.

- Emekli olmasına rağmen çalışmaya devam eden kişilerin oranı, yüzde 30.8.

- Emekli çalışanların cinsiyetler itibarıyla durumuna bakıldığında, emekli erkeklerin yüzde 34.8'inin, emekli kadınların ise yüzde 11.9'unun emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başladığı görülüyor.

Emeklilerimizin yeniden çalışmaya başlamasının ilk nedeni elbette gelir yetersizliği. Yani, çalışılan döneme göre gelirlerinin önemli ölçüde düşmesi. Türkiye'de emeklilerin çalıştıkları dönemdeki gelirlerini korumaları mümkün olmuyor. "Emeklilik Gelirinin Yeterliliğinin" konu edildiği uluslararası bir araştırmanın sonuçları da gösteriyor ki, ülkemiz karşılaştırma yapılan 50 ülke arasında 42. sırada.

Gelirleri yetersiz

Emekli gelirinin yetersizliğine neden olan bir başka unsur da "aylık bağlama oranının" her bir sosyal güvenlik reformunda giderek düşmesi. 2000 yılından önce yüzde 76 seviyesinde olan oran, 2000 sonrasında yüzde 65'e geriledi, son reformla yani Ekim 2008 sonrasında ise yüzde 50'ye düştü. Hal böyle olunca, halen çalışanlardan geliri asgari ücret ve civarında olanların gelecekte alacakları emekli aylıkları da düşmeye başladı. Şu an yaklaşık 15 milyon sigortalının yüzde 40'a yakın bir bölümü asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor, işverenleri bu tutardan SGK' ya prim ödüyor.

Sosyal güvenlik sistemimizin emekli aylılarının seviyesine ilişkin en önemli sorunu işte bu aylık bağlama oranıyla ilgili. Umarız bu sene sistemde bir değişiklik olur ve oran yükseltilir. Yoksa "çalışırken emekli aylığının azalması" gibi garip bir durumla yaşamaya devam ederiz.

Otomatik BES çözüm olur mu?

Erken emeklilik, emekli aylıklarının yetersizliği gibi konular sonuç olarak alternatif gelir elde etme yöntemlerinin önünü açıyor. Sadece ülkemizde değil, başka ülkelerde de doğal olarak ikinci ve üçüncü sütun emeklilik sistemleri ortaya çıkıyor. Özel sigortacılık içerisinde "bireysel emeklilik" (BES) sigortacılığı zorunlu emeklilik sisteminin yeterli olmamasından kaynaklanan boşluğu doldurmaya çalışıyor. Bazı ülkelerde işçi ve işverenin ortak prim ödemeye başladığı bireysel emeklilik sigortacılığı yaygınlaşırken, bazı ülkelerde de sadece çalışan bireyin prim ödediği bireysel emeklilik sistemleri ön plana çıkıyor.

Türkiye açısından yukarıda özetlediğimiz emeklilik genel durumu bugünün çalışanları için dikkate alınmaya değer. Nitekim çalışırken elde edilen kazancın emeklilik sonrasında da korunabilmesi için çalışma yaşamındayken alternatif yöntemlerin değerlendirilmesi çok önemli. Özellikle ülkemize yönelik olarak "otomatik katılım" sağlayacak bireysel emeklilik yöntemlerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu konuyla ilgili farklı ülke modellerini daha sonra başka bir yazıya konu edeceğiz.

Konular

Yetim Dayanışma Günleri'ne nasıl katkı sağlanır?
İşsizlik sigortasından maaş alabilmek için hangi şartlar gerekiyor?
Emeklilere eşit zam müjdesi!
Prim borçluları için kredi başvuruları nasıl yapılacak?
Emekliye bayram ikramiyesi verilecek mı?
Fazla yatırılan SGK primi nasıl geri alınır?
Esnafın prim gün sayısı 7 bin 200'e indirilmeli
GSS prim borcu son ödeme tarihi ne zaman?
GSS borcu olanlara gecikme cezası uygulanacak mı?
Hamilelik kilolarından kurtulmanın yolları neler?
SGK'nın geri ödemeye aldığı ilaç listesi açıklandı
Memurların emeklilik borçlanma başvuruları nereden yapılacak?
Tamamlayıcı tıp nedir? Sülük tedavisi SGK reçetesine girdi mi?
Erkeklerin yarı zamanlı çalışma şansı var mı?
Tescil ve Prim Daire Başkanlığı'ndan GSS Açıklaması
4/D taşeron işçilerinin kadro hakları nelerdir?
Taşeron kadroya geçişte eski hükümlüler ne olacak?
Asteğmene yıpranma payı var mı?
Özel hastanelerde katkı payı alınıyor mu?
Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir ve kimler yararlanabilir?
Uyuşturucuyla mücadelede STK ve dernekler rehabilitasyon hizmeti verebilir mi?
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanılabiliyor mu?
Boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme yapıldı
3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı
Apartman ve site yöneticileri, kapıcılar için her ay SGK'ya belge vermek zorunda mı?
MHRS Hizmet raporu tıkla indir
Primi düşük yatan işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Hasta mahremiyeti yönetmeliklerindeki yeni düzenlemeler
Memurun kademe eksikliği emekli aylığını ve emekli ikramiyesini hangi tutarda etkiler?
Ölüm aylığı almanın şartları nelerdir?